"Att vara vigselförrättare är ett hedersuppdrag"

I kyrkan eller på någon annan plats? Präst eller inte? Psalmer eller rocksånger? Det finns många val att göra inför en vigsel. Om man vill ha en ceremoni, men inte gifta sig i kyrkan – hur gör man då? Sara Littorin är borgerlig vigselförrättare i Oxelösund. – Det är en missuppfattning att en vigsel bara är två minuter, den kan faktiskt vara hur lång som helst.

I kyrkan eller vid havet? Med en borgerlig vigselförrättare som Sara Littorin kan du välja platsen för giftermålet.

I kyrkan eller vid havet? Med en borgerlig vigselförrättare som Sara Littorin kan du välja platsen för giftermålet.

Foto:

Övrigt2018-05-09 13:00

Det finns olika sätt att gifta sig i Sverige. Den ”traditionella” vigseln i kyrkan eller en borgerlig vigsel via kommunen. En borgerlig vigsel utförs av en vigselförrättare som är vald av kommunen.

I Oxelösund finns det nio vigselförrättare. Sara Littorin är en av dem sedan två år tillbaka.

– Att vara vigselförrättare är inget jobb, utan det är ett hedersuppdrag, säger Sara Littorin.

Vigselförrättaren får dock en ersättning för genomförd vigsel, 110 kronor.

Ett par som vill gifta sig borgerligt ansöker om borgerlig vigsel minst två veckor före tänkt datum. De måste också ha en godkänd hindersprövning av Skatteverket, som tar några veckor att få.

För att bli vigselförrättare måste man ansöka om det. Länsstyrelsen tar beslut om denne får bli vigselförrättare eller inte. Det finns inga särskilda krav, förutom ett personligt intresse, men ett hemprov måste göras för att bli godkänd för uppdraget.

Hur en borgerlig vigsel går till är olika från gång till gång – och från par till par. Paret har förstås en stor del i att bestämma hur de vill ha sin vigsel, till exempel vilken plats de vill använda och vilka ord som ska läsas. Förrättaren har rätt att tacka nej till ett uppdrag om denne inte vill vara med.

Att gifta sig borgerligt börjar bli allt vanligare bland de unga par som förbereder sig inför giftermål. I Oxelösunds kommun är det runt 25 par som ansökt om en borgerlig vigsel de senaste tre åren.

Paret kan bestämma om de vill vigas i kommunhuset, Koordinaten eller en valfri plats. I kommunhuset kostar det inget att vigas. Däremot kan förrättaren begära reseersättning om denne behöver åka till en annan plats.

– Det är en missuppfattning att en vigsel bara är två minuter, men den kan faktiskt vara hur lång som helst. I Oxelösund väljer man vanligtvis den långa, säger Sara Littorin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om