Även en liten skit kan påverka inom EU

Övrigt2003-06-29 14:28
Kan ett litet land som Sverige verkligen påverka i EU? Ja, till och med en liten skit som jag, svarar Marit Paulsen (fp) som inte skäms för att tala om vad hon och centerns Karl Erik Olsson har åstadkommit under sin tid i europaparlamentet. Och det är faktiskt inte lite.
Båda har en bakgrund i den svenska konsument- respektive jordbrukspolitiken. Marit Paulsen som tongivande opinionsbildare, förknippad med julskinkor och glada grisar, och Karl Erik Olsson som före detta jordbruksminister med förkärlek för poesi och diktning. Ett radarpar i den liberala gruppen som har fått många tunga betänkanden på sin lott. Trots sitt fåtal har de genom ett metodiskt och envetet arbete skaffat sig anmärkningsvärt stora påverkansmöjligheter. Enligt Marit Paulsens egen utsaga har hon blivit en snäll tant, men en envis tant. Det är kanske sant. Uppenbart är att Karl Erik Olsson och Marit Paulsen har nått dit de ville, en matens och djurens FBI.

När Sverige blev medlemmar i EU begärde vi, och fick, en del undantag på områden där Sverige gick före. Nu är hela EU nästan där. I vissa fall har man till och med gått längre. I dagarna röstar parlamentet om innehållsdeklarationer på maten som är betydligt bättre än de vi lämnade när Sverige gick in i unionen. Till Paulsens och Olssons insatser hör märkning av allergena produkter, kadavermjölförordningen och förbudet mot antibiotika i foder. Dessutom är den svenska och norska surströmmingen räddad. Men viktigast av allt är att EU nu är på väg att få en kontrollmyndighet för mat och djur, med möjligheter till straffsanktioner. Allt för att göra maten säker och undvika fler dioxin- och matskandaler i Europa. Detta innebär högt ställda krav på ansvarsfrågor och märkningsregler. Det land som inte vill utsätta sin produktion för bättre kontroll får äta upp maten själv. Ut på den gemensamma marknaden kommer den inte. Det blir verklighet redan 2006.

I detta avseende har Sverige en bra bit kvar.Vi lär ligga i höjd med Grekland medan Finland framstår som ett mönsterland med en väl utbyggd kontrollapparat. Som tur är har vi Paulsen och Olsson. Frågan om det har någon betydelse om vi är med eller väljer att stå utanför har relevans även för kommande EMU-omröstning. Marit Paulsens och Karl Erik Olssons svar är givet. Och vi instämmer naturligtvis i ett rungande ja.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om