Även Ryanair måste hålla sig till spelregler
EU-kommissionen slår ner på företagets avtal med den offentligt ägda flygplatsen i belgiska Charleroi och underkänner stora delar av det. Bolaget kommer att tvingas betala tillbaka de pengar som betraktas som olagligt statsstöd. Mellan 23 och 45 miljoner kronor, enligt TT. Det är ett sundhetstecken att kommissionen är alert och går in och sätter fingret på tveksamma avtal. Risken är att utvecklingen annars leder till en accelererande givmildhet med offentliga medel allteftersom Europas orter och regioner tävlar om företags gunster. Det finns gränser och det är några av dessa som kommissionen nu pekar ut, även om den samtidigt godkänner ett antal olika rabatter och stödåtgärder som anses rimliga i den här typen av förhandlingar.
Att Ryanair är bra på att förhandla vet vi sedan tidigare. Här har vi som bekant ett 55-miljonersavtal mellan kommunen och Ryanair om marknadsföringsinsatser de kommande tio åren. Ett avtal som kom till i nära anslutning till Ryanairs beslut om satsningar på Skavstatrafiken. Avtalet trumfades igenom av socialdemokraterna ensamma i kommunstyrelsen och åsidosatte gängse upphandlingsregler.
Men vi vet också värdet av att ett företag som Ryanair etablerar sig i en kommun som Nyköping. Företag som expanderar och visar framtidstro stärker det lokala självförtroendet och sänder positiva signaler. Det ger arbetstillfällen och skatteintäkter samt goda sidoeffekter för näringslivet i övrigt. Lågprisbolagen har, till skillnad från många av de tidigare stora nationella flygbolagen, inte byggt sin verksamhet på offentliga stöd. De har utmanat i en stagnerande bransch, där de etablerade flygbolagen nu tvingas ta hänsyn till sina lågpriskonkurrenter för att överleva. Konsumenterna är vinnare.
Det går inte heller att skälla på det irländska flygbolaget för att motparterna visat sig tillmötesgående i förhandlingar. Däremot ska man ställa höga prestationskrav på dem som med skattemedel förhandlar med bolaget. Att det handlar om ekonomiskt sunda åtaganden, att det följer givna spelregler demokratiska som affärsmässiga.
Det är inte bara EU-kommissionens uppgift att fälla omdömen om detta, utan även väljarnas.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!