Äventyrlig praktik för Maja
The Roaring Fourties, de ökända vindarna runt Kap Horn, är inget som skrämmer Maja Bjärle. Seglat har hon gjort länge.Hon har en egen båt, en liten RJ85. Hon är segeltränare för Optimistknattarna i Nyköpings segelsällskap. Rätt kvinna på rätt plats, således.
Jag ska jobba ombord på fartyget National Geographic Endeavour. Den 1 mars mönstrar jag på i Ushuaia i Argentina. Praktiken varar i fem veckor. Jag mönstrar av den 7 april i Las Palmas, säger Maja.
Rutten innebär att Endeavour stryker längs Antarktis kust. Det blir strandhugg på mytomspunna platser som Falklandsöarna, Tristan da Cunha och St Helena.
Fartyget är en korsning mellan lyxkryssare och flytande universitet. Det här är en kryssning för folk med pengar som inte nöjer sig med att sitta på däck och smutta drinkar.
För Maja innebär den arbete. Lärorikt sådant.
Jag ska jobba i köket. Kockarna tillhör världseliten. Men jag får nog testa det mesta ombord.
Maja fick chansen genom en lärare på restaurangskolan, Helene Åman, som själv arbetat på fartyget i tio år.
Att hon skulle bli kock har Maja vetat länge.
Jag är inte den pluggiga typen. Jag ligger mer åt det praktiska hållet och har alltid älskat att laga mat. Mitt specialintresse är desserter.
Som färdigutbildad ligger världen för hennes fötter. Alla människor äter mat och alla vill att den ska vara god.
Efter plugget funderar jag och kompisen Sandra Karlsson på att åka till Spanien och arbeta där.
Och om tio år?
Så långt har jag inte tänkt. Men jag skulle inte ha något emot att jobba på en båt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!