Avfallstipp i Vrena nu fall för tingsrätten

Anders Nordenö, tidigare platschef för Saint Gobain Isover i Vrena, sade igår i Nyköpings tingsrätt att han efter sitt tillträde blev allvarligt oroad över miljöförhållandena vid avfallstippen. Han påpekade också att länsstyrelsen uppträtt passivt i ärendet fram till för några år sedan.

Övrigt2002-10-16 23:06
Nordenö, som är åtalad för otillåten miljöverksamhet och bristfällig miljöinformation, nekar till brott. Bristfällig miljöinformation medges, men han anser inte att det rör sig om brott.
Här hänvisar han till att han tog initiativ till en ambitiösare miljörapport till länsstyrelsen än som någonsin tidigare framställts.
Nordenös försvarsadvokat framhöll att det var efter Nordenös tillträde som avfallet från mineralullstippen undersöktes grundligare. Kontrollföretag som tidigare chefer anlitat byttes mot mer kvalificerad expertis.
Kammaråklagare Christer Pettersson anförde mot Nordenö att företaget inte åtgärdat avfallstippen, trots att länsstyrelsen beslutat att så skulle ske före 1997. Grannar som oroats av att dricksvattnet kunde ta skada av metaller från tippen fick genom besiktning 2001 lugnande besked, sade åklagaren. Dricksvattenbrunnar hotas inte.
Men han pekade på utförliga instruktioner från 1980 om hur tippens lager av lera och barkmull ska vara utformade. Vrenatippen saknar vissa lager.
Tippens utbredning under åren och utrinning därifrån av vatten med höga zink- och salthalter i ett dike var andra graverande punkter.

Men allvarligast såg åklagaren på att sluttäckning och skogsplantering för att binda farliga ämnen inte utförts. Redan 1980 fanns anvisningar om en 100 meter bred skogsridå.
När åklagaren tog upp miljökonsekvenser blev försvararen arg. De ingår nämligen inte i själva målet. Rättens ordförande, rådman Petra Bengtsson, höll med.
Man är ute på hal is om man inte håller sig till gärningsbeskrivningen, sade hon.

Nordenö berättade att han vid tillträdet som platschef i Vrena september 2000 fann att fabriken var i dåligt skick ekonomiskt och det utreddes om den skulle finnas kvar.
Han fann brister i fabrikens säkerhet och underströk att omsorgen om anställda måste prioriteras. Samma höst tillträdde en ny miljöchef, vilket han tyckte var väldig tur.
Tidigt överlade den nya ledningen med franska ägare om att deponin måste åtgärdas. Nordenös huvudargument är att han uppfattat gamla miljöregler som otillräckliga och i stället planerat åtgärder enligt nya Miljöbalken och EU:s skärpta direktiv om avfallsdeponi.
Han säger sig ha trott att miljörapporten lämnats i tid till länsstyrelsen, vilket miljöchefen missade.
Åsa Lundqvist
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om