Skrotar Donald Trump undantaget införs tullar på 25 procent på svensk export för cirka fyra miljarder kronor, nästan tio procent av den totala svenska stålexporten.
Mathias Ternell, handelspolitisk direktör på den svenska stålindustrins branschorganisation Jernkontoret, följer utvecklingen noga.
– Det känns högst oklart vad som kommer att hända, säger han.
Fast även om det blir USA-tullar räknar Ternell, som många andra, med att stora delar av stålexporten från Sverige till USA kommer att undantas på produktnivå. Det hänger samman med att det rör sig om så kallat specialstål, som används av företag i USA men bara tillverkas i Sverige.
Desto mer akut ser han behovet av att EU inför importkvoter och skyddstullar, för att bromsa den flod av cirka 30 miljoner ton stål från världens alla hörn som väntas välla in över den europeiska marknaden när USA stänger ute stålimport.
– Vi har 8–10 procent av stålexporten till USA, medan vi har 70 procent som går till andra EU-länder. Om EU-marknaden kollapsar kommer det direkt att påverka företag i Sverige. Det kommer att synas på produktion och sysselsättning, säger Ternell.
Från EU:s sida är det handelskommissionären Cecilia Malmström som ansvarar för tullsamtalen med Trumpregeringen. Hittills har Malmström lagt mycket krut på att förklara att EU inte vill förhandla om handelshinder under hot om tullar.
– Vi kräver att vi ska få ett permanent och villkorslöst undantag från de här tullarna. Vi tycker inte att de är i enlighet med WTO:s regler och de borde inte ha införts över huvud taget, sade Malmström till TT för en dryg vecka sedan.
Ståltullarna har diskuterats i ett telefonmöte mellan Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Frankrikes president Emmanuel Macron och Storbritanniens premiärminister Theresa May.
Fler samtal är på gång.
– Kommissionär Malmström och (USA:s) handelsminister Wilbur Ross har ett telefonsamtal inplanerat. Kontakter på alla nivåer mellan EU och USA pågår. Vi är tålmodiga – men också förberedda, säger EU-kommissionens chefstalesman Margaritis Schinas på sin dagliga pressbriefing i Bryssel.
Samma Ross sade i helgen, till nyhetsbyrån Bloomberg, att "flera länder – men inte alla" kommer att ges undantag.
Parallellt med USA-samtalen och arbetet med skyddstullar för EU:s stålindustri har EU-kommissionen för två veckor sedan till Världshandelsorganisationen (WTO) lagt fram en lista på USA-varor som kan få tullar om Trump slopar tullundantaget för EU. På listan finns en rad olika stål- och aluminiumprodukter från USA, men också på varor som juice, jeans, motorcyklar och smink.
– Den här listan har vi förberett i full transparens och öppenhet och nu är den till och med skickad till USA för att de ska ha möjlighet, enligt WTO:s regler, att yttra sig om den. Sedan förbereder vi så att den skulle kunna träda i kraft senare i vår, sade Malmström i förra veckan.
Hon tillade dock att hon hoppas att det inte ska behövas, då ingen vinner på en handelskonflikt mellan EU och USA.