Axén Olins avhopp ger Reinfeldt fritt fram
Man kan inte bli partiledare utan riksdagsplats, säger Kristina Axén Olin och drar sig ur kampen om vem som ska bli nästa moderatledare. Det lär i alla fall göra MUF:arna i Sörmland besvikna, hon var deras kandidat.
Med Axén Olin uträknad verkar fältet ligga öppet för Fredrik Reinfeldt, partiets ekonomiske talesman och gruppledare i riksdagen. Han är sedan tidigare favorit till posten efter Bo Lundgren. Gunilla Carlsson, partiets vice ordförande och EMU-general, är kvar i leken. Men hennes chanser verkar små, även om man inte kan säga att hon är uträknad. Huvudkandidaten kan ju göra bort sig.
Som EMU-general har Gunilla Carlsson dessutom ett välplacerat skyltfönster för att stärka sina aktier under sommaren. Men om moderaterna å andra sidan framstår som tysta i den nationella eurovalrörelsen är det heller ingen tvekan om vem som kommer pekas ut som ansvarig.
Om det är så att Reinfeldt är den enda kandidat som kan samla tillräckligt med stöd i landet känns det underligt att partiet väntar ända till i höst med att tillsätta honom. Inte minst när det till och med sägs finnas en färdig plan för när Fredrik tar över. Bara för att han inte tillträtt än innebär det inte att den tilltänkte moderatledaren undviker att bli skärskådad och betygsatt gällande sin förmåga att bli moderaternas nya profil. Det blir en tuff resa även om Fredrik Reinfeldt ges en lång startsträcka att värma upp på inför stämman i höst.
Kristina Axén Olin väljer en annan väg, även om hon säkert när en förhoppning om att så småningom få ta över partiledarskapet. Huvudargumentet för att dra tillbaka sin kandidatur är att hon inte vill lämna Stockholmspolitiken. Där fick hon ju knappt sätta sig ned som borgarråd innan det var dags att gå efter valet. Säkert ser hon redan idag ett gyllene läge för moderat återhämtning och för borgerlig majoritet i huvudstaden efter nästa val. Det är inte lika givet att det blir just en moderat statsminister när de borgerliga vinner riksdagsvalet 2006. Tvärtom vore det nog bättre med en kandidat från mitten.
Att det inte går att bli partiledare utan att sitta i riksdagen är däremot ett tunnare argument. Det är inte lätt, nej, men det går om partiet anser att kandidaten är värd besväret. Se på Maud Olofsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!