"Babylycka" på Parken Zoo – enda i sitt slag i Sverige

Ophelia, så heter Parken Zoos senaste tillskott. Den lilla dvärgflodhästen kom till världen den sista juni och är nu stor nog att möta allmänheten. – Det är ett mystiskt, udda djur. Det här är en stor händelse i hela världen, säger Anita Burkevica, veterinär och djurparkschef på Parken Zoo i Eskilstuna.

Övrigt2018-07-26 11:22

Parken Zoo är den enda djurparken i Sverige som har dvärgflodhästar och för 27 dagar sedan blev honan Krakunia och hanen Anton föräldrar när Ophelia kom till världen. Födseln gick bra och det gick undan när det väl var dags.

– Förlossningen började vid åttatiden på morgonen och Anton var tillsammans med Krakunia under tiden. Men vid 12-tiden när det väl var dags gick han ut och det tog nog bara tre sekunder för Ophelia att komma ut, så det gick fort när det väl hände, säger Anita Burkevica.

Att djurparken har väntat med att gå ut med nyheten om Ophelias födelse handlar om att fullt fokus har varit på att se till att den nyfödda honan och hennes mamma ska må bra.

– Vi vill se till så att ungen diar och mår bra och att mamman tar hand om ungen. De tio första dagarna är väldigt kritiska. Vi vill inte gå ut och lova något till våra besökare om djuret sedan inte mår bra, djuren går alltid före, säger Anita Burkevica.

Snart en månad sedan tillkomsten kan Anita Burkevica konstatera att såväl mor som dotter är vid god vigör, något viktökningen hos den nyfödde skvallrar om. Ophelia vägde uppskattningsvis 4,5 kilo vid födseln och är i dag uppe i runt 20 kilo

– Både två är väldigt stabila och Krakunia är en väldigt bra mamma som gör allting rätt.

Just nu har Krakunia fullt sjå med att lära Ophelia simma, när väl dottern har lärt sig bemästra simkonsten helt kan hon släppas ut i det stora hägnet där det finns djupt vatten. Tills dess får Ophelia hålla sig i en mindre inhägnad där besökare också kan se henne.

– Det är inte Parken Zoo som styr, men jag tror att hon kommer att placeras någon annanstans, säger Anita Burkevica.

Dvärgflodhästen, som lever i Västafrika, är en starkt hotad art på grund av främst miljöförstöring men även jakt. I det vilda finns det uppskattningsvis kvar 3 000 individer och 400 finns i djurparker världen över. Medan en vanlig flodhästhane kan väga över 1,5 ton väger Anton 220 kilo. Dessutom skiljer sig levnadssättet åt arterna emellan.

Dvärgflodhäst

Dvärgflodhästen är vegetarian och de stora tänderna används när de behöver försvara sig. Den lever i närheten av fuktiga kärrmarker och är mest aktiv under eftermiddagen och kvällen. Dvärgflodhästens hud är väldigt känslig för uttorkning. Man skulle kunna säga att den har ett inbyggt solskyddssystem eftersom huden utsöndrar en löddrande vätska som fungerar ungefär som solskyddskräm så att huden inte torkar ut.

Dvärgflodhästen ser ut som en minivariant av sin större släkting, den vanliga flodhästen, men arterna skiljer sig åt på flera sätt. Dvärgflodhästen spenderar mer tid på land, de lever ensamma eller i par och är mer hotade än den större flodhästen.

Skogsskövling är det främsta hotet mot dvärgflodhästen. Dessutom blir floderna där de lever mer och mer förorenade av utsläpp orsakade av oss människor. Parken Zoo deltar i det europeiska avelsprogrammet för att bevara dvärgflodhästen.

Källa: Parken Zoo

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!