Bach som det lät då
Bachs Juloratorium har ni kanske hört förr. Men när Camerata Nicopensis framför verket i Alla Helgona kyrka i Nyköping på söndag utlovas ändå en ny musikalisk upplevelse. Tidstrogna instrument ska få Juloratoriet att låta som på Bachs egen tid.
Det hoppas i alla fall dirigenten Ulf Söderberg och organisten Bengt Fridén. Entusiastiskt har de under fem års tid lett samarbetet mellan sångarna i Camerata Nicopensis och musikerna från Musikhögskolan och bland annat bjudit Nyköpingspubliken på Monteverdis Mariavesper och Bachs h-mollmässa.
Det är lite av arkeologisk musikforskning över de här projekten, säger Bengt Fridén som är en av 22 sångare i Camerata Nicopensis.
Forskningsarbetet handlar om att ta reda på hur musiken ursprungligen kan ha låtit och sedan försöka återskapa klang, frasering och tempo så gott det går.
Vi kan naturligtvis inte återskapa musiken så att det låter precis som då, men vi kan göra det så tidstroget som möjligt. Redan på 1700-talet dokumenterade man musiklivet, så det handlar mest om att ta vara på den kunskapen, säger Ulf Söderberg som undervisar på Musikhögskolan och är specialist på tidig musik.
En specialbyggd intonationsorgel som kan Bachstämmas är ett av de hjälpmedel som används för den musikaliska tidsresan. Och Ulf Söderberg anser att skillnaden mellan att spela Bach på tidstypiska instrument och moderna instrument är som skillnaden mellan stearinljus och lågenergilampor.
Visst är det praktiskt och enkelt med lågenergilampan, men det blir ett tråkigt ljus i längden. Stearinljuset ger ett vackrare och mer intressant ljus.
Men om Bach ska spelas som på 1700-talet krävs en hel del av både sångare och musiker.
Barockfagotten har till
exempel inte ventiler, som den moderna fagotten. Den har hål istället och påminner mer om en blockflöjt. Det betyder att mycket mer av arbetet måste göras med munnen och det är tekniskt svårare, säger Ulf Söderberg.
På samma sätt får sångarna jobba hårdare.
Att sjunga Bach är otroligt krävande. Det går så fort och handlar så mycket om att frasera på rätt sätt, säger Bengt Fridén.
Men det svåra kan också vara väldigt roligt. Och även om sångarna i Camerata Nicopensis diskuterat att lämna Bach och ta sig an någon annan kompositör, så planerar de redan nu för att sätta upp hans Matteuspassion i Nyköping år 2004.
Man blir aldrig färdig med Bach. Det är en så komplex värld att man aldrig kan arbeta med den för länge eller tränga tillräckligt djupt ner i den. Bach är oslagbar som kristen förkunnare och har ju också kallats Den femte evangelisten, förklarar Bengt Fridén som tycker att Bachs roll som teolog är alltför outforskad.
Han är mycket glad att Alla Helgona församling vill satsa rejält på Camerata Nicopensis konserter. Projekten är dyra och slukar en stor del av församlingens musikkonto, men det är väl värt pengarna enligt Bengt Fridén.
Nu när kyrkan och staten skiljts åt måste vi visa våra medlemmar att vi har en bra verksamhet. Där är kulturen oerhört viktig och då måste man också våga göra saker med hög kvalitet.
För att projektet ska gå ihop ekonomiskt väljer Bengt Fridén också att samarbeta med privata sponsorer. Ett tiotal företag är med och betalar för helgens Juloratorium.
Om vi ska klara av att göra Matteuspassion 2004 måste vi jobba ännu mer med sponsorer. Jag tycker att det är bra att kyrkan och näringslivet närmar sig varandra, men jag har märkt av en viss osäkerhet i sponsorsrollen.
För att råda bot på den osäkerheten funderar Bengt Fridén på att nästa år bjuda in nyfikna företagsledare till ett föredrag om Musikens läkande kraft.
Det är viktigt att sponsorerna också förstås varför de ska stödja kulturen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!