Badvattnet undersöks i laboratorium

Så äntligen kom den efterlängtade sommarvärmen. Efter några grå veckor blev det väder för glassätande, bara ben och havsbad. Och tur är väl det: sol och bad under juni, juli och augusti är vad många svenskar lever för. – Utan vatten, inget liv.

Övrigt2014-07-21 10:40

Fritt fram för ett dopp eller risk för bajsrester i vattnet? Det är Nyköpings vattenlaboratorium som tar prover och analyserar vattenkvaliteten på de kommunala badplatserna, och som har i uppgift att svara på den frågan. Sjö- och havsbaden gästas av provtagare från laboratoriet tre gånger om året - en gång per sommarmånad. Strandstugeviken som klassas som ett EU-bad på grund av sina många besökare, och Näsuddens badplats som ligger nära, kontrolleras sex gånger varje sommar.

Det låter sällan?

– Det vi kontrollerar är förekomsten av E. coli och intestinala enterokocker. Kommunen följer EU:s rikslinjer när det gäller antal sådana prover, säger Kristina Holmstedt, tillförordnad laboratoriechef.

E. coli och intestinala enterokocker finns i mag-tarm-floran och återfinns de i badvattnet kan det bero på läckage från avloppsledningar eller på grund av förekomst av avföring från andra varmblodiga djur. Organismerna är alltså indikatorer på att det finns mag-tarmbakterier i vattnet, något som även innebär förhöjd risk för förekomst av direkt sjukdomsalstrande bakterier. Vilka dessa bakterier är men även mängden av dem och deras överlevnadsförmåga i vatten avgör vilka sjukdomar badare riskerar att ådra sig. Många faktorer spelar med andra ord in, och Nyköpings badvatten håller vanligtvis hög standard.

Av algläget på badplatserna gör vattenlaboratoriet bara en visuell inspektion och inga tester. Skyltar med säkerhetsinformation har istället satts upp på badplatserna.

– Många undrar om vi kollar det här med algblomning, men det är ingen mening att göra tester eftersom läger varierar från timme till timme, menar Kristina Ajaxon på kommunens miljöenhet.

– Ser man att det är algblomning ska man inte bada helt enkelt, speciellt inte barn, säger Kristina Holmstedt.

I Oxelösund kontrolleras Stenviks badplats trse gånger per sommar och Jogersö havsbad, som även det är ett EU-bad, sex.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om