Bagge sjunger Bellman
Fjäriln vingad, Opp amaryllis och Vila vid denna källa. Martin Bagge har 70 Bellmanlåtar i huvudet som han byter mellan. På måndag landar han och hans Bellmanrepertoar i Nyköping.
Jag hade sett cintrinchen i böckerna om Bellman och var uppe och tittade på det i Stockholm. Där fick jag veta att ingen hade gjort en replika på cintrinchen tidigare, vilket är otroligt förvånande, säger Martin Bagge med eftertryck och försäkrar att instrumentet har alla klanger som behövs, fastän det är ett litet och vackert instrument. Till exempel fungerar det väldigt bra att härma valthornsljud med, något som Bellman tyckte om att använda sig av i sina melodier.
Martin Bagge började gestalta Bellman och hans sånger på 80-talet när musikgruppen som han var med i då upplöstes. Han fick allt fler förfrågningar och sedan i början på 90-talet håller han på med musiken på heltid.
Jag sjunger Bellman både på tyska och engelska och har väl en 70 låtar i huvudet så att jag lätt kan få variation i det hela. Det finns ingen risk för att tröttna, menar han.
Variationen ligger också i att han har flera olika tonsättar- och musikprojekt på gång samtidigt. Martin Bagge har bland annat tonsatt och framför Elisabet Hermodssons lyrik. Dessutom har han tagit upp Lasse Lucidors verk till ytan.
Det finns inte kvar partitur som visar hur Lucidor verkligen lät på den tiden han levde. Det jag hört tidigare lät verkligen inte rätt tidsmässigt, så jag bestämde mig för att leta upp melodierna från hans egen tid, berättar Martin Bagge.
Detta medförde att han fick gå igenom bibliotek under flera år, både i Sverige, Tyskland och Danmark. Resultatet blev en skiva med Lasse Lucidors musik som kommer i höst. Wärldslige och Andelige Wisor, heter den och finns även i bokform. På skivan medverkar även skådespelaren Krister Henriksson, berättar Martin Bagge.
Det är nästan det jag är mest stolt över av allt i min karriär och bland det roligaste jag har gjort. Samtidigt håller han stridsyxan högt för den svenska visan med sitt vice ordförandeskap i Svenska visakademien. I gott sällskap som exempelvis Lars Forsell, Mikael Wiehe och Sven-Bertil Taube, vill han få till en diskussion om musiksveriges framtid.
Nu när det snart finns Fame factory för barn och sådant är det dags att börja diskutera. Jag vet att det är många med mig som tycker det också. Vi ska försöka få i gång en debatt, det måste vi.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!