Banverkets inbjudan rena bondfångeriet
Kommunalråden Göran Forssberg i Nyköping och Gert Nilsson i Gnesta, har all anledning att stå på sig. Ingen ska luras och tro att inbjudan från Banverket till kommuner och landsting i regionen är någon vanlig tebjudning.
Men vad Banverket har att förhålla sig till är ett riksdagsbeslut från 1998, med den tydliga innebörden att järnvägsinvesteringar är en statlig angelägenhet. Sedan är det ett annat problem att staten har dåliga finanser. Resurserna blir dock inte större för att man pungslår kommuner och regioner på våra gemensamma skattemedel. Det blir ju som bekant inte mer pengar i systemet bara för att man gör en omfördelning.
Mälarregionen är inte favoriserad när det gäller infrastruktursatsningar. Långt därifrån. I en rapport från Mälardalsrådet, Rimliga resurser till Stockholm-Mälarregionen framgår bland annat att 60 procent av landets kollektivtrafikresor sker i regionen och att 80 miljoner av landets 104 miljoner årliga tågresor utförs inom Mälarlänen. De kommande årens satsningar på vår region utgör dock bara 13-14 procent av den totala budgeten.
Men nu vill alltså Banverket att Nyköping och Gnesta ska vara med och betala. Det faller på sin egen orimlighet och strider helt klart mot kommunallagen. Den medger inte investeringar som inte är till direkt nytta för kommuninvånarna. Det är troligen en uppfattning som delas av alla berörda kommuner och landsting. Med dagens skatteutjämningssystem som innebär att stora summor pengar skickas till andra delar av landet är utrymmet för att dessutom ta på sig statens investeringskostnader definitivt borta.
Regering och riksdag måste ta sitt ansvar för Sveriges utveckling. Att utöka spårkapaciteten mellan Stockholms Central och Stockholm Södra är bland annat en förutsättning för Ostlänken. Att låtsas ge sträckningen en lokal prägel genom att kalla den för Citybanan, gör inte att Mälardalens kommuner och regioner har större anledning att vara med och betala.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!