I december 2016 drabbades en femårig pojke av magsmärtor, illamående och kräkningar.
Pojken fick dagen efter insjuknandet en akut läkartid på Nyköpings lasaretts barnmottagning, där man upprättade en remiss till kirurgen för vidare bedömning. Han fick emellertid vänta på en undersökning, och däremellan togs beslutet att barnet skulle undersökas med ultraljud och datortomografi.
Åtgärden visade att barnet led av en form av tarmvridning. För att få bukt med denna tillförde man barnet röntgenkontrast, ett försök som bedömdes som framgångsrikt, men i förebyggande syfte valde man ändå att skicka vidare det till ett specialistsjukhus.
Vid tiden för besöket på specialistsjukhuset försämrades emellertid barnets tillstånd. Det flyttades till intensivvårdavdelningen medan man väntade på ambulanstransport, och när barnet nådde specialistsjukhuset var tillståndet kritiskt och läkarna gjorde bedömningen att pojken hade drabbats av hjärtstopp och var tvungen att opereras.
Därefter följde flera operationer, och pojken var under en längre period inskriven på intensivvården.
Ett år senare har den nu sexåriga pojken återhämtat sig från sjukhusvistelsen. Men situationen som uppstod förra året har föranlett landstinget Sörmland att inleda en utredning av sina sjukvårdsrutiner.
Görel Wachtmeister är chefsläkare på landstinget, och har översett en händelseanalys, som har mynnat ut i en lex Maria-anmälan som nu har överlämnats till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Hennes förhoppning är att myndighetens granskning ska hjälpa dem att svara på frågan om handläggningstiden av pojkens ärende har varit för långdragen, och om det kan ha bidragit till förvärrandet av hans sjukdomstillstånd.
– Vi vill att IVO ska ta ställning till om det tog för lång tid innan barnet opererades efter att han fick sin diagnos, säger Görel Wachtmeister.
Exakt hur lång tid det tog innan pojken opererades från det att han först kom i kontakt med sjukhuset vill Görel Wachtmeister inte svara på. Men hon säger att landstingets interna utredning – som har omfattat anestesi-, barn-, kirurg-, och radiologiklinikerna som har hanterat ärendet – har visat att lasarettet förmodligen måste göra om vissa av sina rutiner.
– Det handlar bland annat om hur remitteringar går mellan kliniker. Det är väldigt många inblandade här, som du förstår. Och vi skulle behöva se över våra konsultationsrutiner, hur vi rådgör med varandra, säger Görel Wachtmeister.
Vad tror du själv: hade barnet drabbats av hjärtstopp om han hade opererats tidigare?
– Det vet vi inte, man kan aldrig säga det. Men det här är något väldigt allvarligt som har hänt, och då måste man granska sig själv, säger Görel Wachtmeister.