Barn kommer i kläm när föräldrar bråkar
Det är bråken snarare än själva skilsmässan som gör att barn till skilda föräldrar mår dåligt. Det som är bland det svåraste för barnen är när föräldrarna talar illa om varandra inför barnen och när barnen används som budbärare.
Orden är en femårings i Gnesta som beskriver sin teckning av ett huvud som har separerats från en kropp i en giljotin samt en figur som skjuter med något som liknar ett automatvapen på en annan figur.
Femåringen, som har blivit lite äldre, och ett äldre syskon har föräldrar som inte kommer överens efter skilsmässan. De kan inte kommunicera och barnen riskerar att förlora kontakten med sin pappa. Barnens mamma har ensam vårdnad eftersom pappan backade när de skulle tvista om barnen i domstol.
Det yngsta barnet är utåtagerande och har problem i skolan. Det äldre barnet har blivit tystare och tystare.
Nästan alla barn vars föräldrar skiljer sig reagerar på något sätt. Vissa blir tystlåtna och inåtvända, andra blir bråkiga och ytterligare andra blir klängiga och oroliga. Men för de flesta går det över på sikt när de har vant sig vid den nya situationen.
Det är helt naturligt att barnet reagerar på förändringen som en skilsmässa innebär. Men det går vanligtvis över på sikt om föräldrarna hittar sätt att samarbeta, säger Sophie Arnö, psykolog på Rädda Barnen.
Bråken är värre för barnen än själva skilsmässan på längre sikt.
Det är viktigt att föräldrar som är inne i en konflikt försöker att ta ett steg tillbaka och tänker på vad som är bäst för barnen, enligt Sophie Arnö.
Och att man försöker vara flexibel. När det gäller vårdnaden kan olika saker vara bäst i olika perioder av barnets liv.
Bland det värsta föräldrar kan göra är att tala illa om varandra inför barnet.
Det är något av det absolut svåraste för barnet. Det och när barnet används som budbärare eller som vapen. Det händer att den ena gör sig omöjlig när föräldrar ska samarbeta för att straffa den andra föräldern. Men den det drabbar mest är barnet.
När det gäller barnen i Gnesta har, som i många andra fall, fler familjemedlemmar dragits in i konflikten. Det har bland annat lett till att farmor inte får besöka barnen i skolan.
Den lilla har frågat mig varför jag inte kommer till skolan längre och jag har sagt som det är, att jag inte får, berättar farmor.
Det är viktigt att vara så ärlig som möjligt för barn, även när det gäller att berätta om skilsmässan.
Barn är jättebra på att känna av stämningar och anar ofta att något är fel innan de får veta. Den ovissheten är svår, säger Sophie Arnö.
Man ska vara ärlig, men utan att svartmåla någon, berättar hon.
Hur ledsen man än är ska man inte tala illa om den andra.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!