Barndomens dröm blev sann
Emma Granholm från Vagnhärad är 26 år och kan äntligen kalla sig författare. Efter tre refuserade manus kom det efterlängtade samtalet. Ett förlag ville ge ut hennes ungdomsbok Simon och Sophie.
Sina första 19 år bodde hon i Vagnhärad, där familjen fortfarande bor kvar. Nu bor hon i Stockholm och har precis börjat sin bana som författare. Men även om det nu känns självklart att fortsätta på den banan har det inte alltid varit så.
När jag var yngre, på den tiden man skrev i mina vänner-böcker, var författare en av de saker jag ville bli. Men sen föll det bort.
I stället gick hon mediagymnasiet i Tumba med inriktning på grafisk design och foto och började arbeta som nyhetsgrafiker och illustratör på tidningar som Expressen, DN, Aftonbladet och Finanstidningen. Till slut kom ändå tanken på att bli författare tillbaka.
Jag kände att nyhetsgrafiker inte var det jag ville hålla på med.
Emma Granholm bestämde hon sig för att på allvar satsa på skrivandet. Den dagen ligger ungefär två år tillbaka i tiden. Två år då hon har levt på sparade pengar och på pojkvännen samtidigt som hon har producerat tre bokmanus.
På de tre första fick hon inget napp. Men ett halvår efter att hon skickat manuset till Simon och Sophie till 12 olika förlag kom samtalet från Alfabeta. Boken var värd att satsa på.
Det kändes helt overkligt, jätteroligt.
Hur har du orkat fortsätta trots att dina tidigare manus refuserades?
Det här är verkligen det enda jag vill. Men det är tufft när man håller på och inte vet om det blir något, om det kommer att leda någonstans.
Simon och Sophie handlar om Sophie, coolast och snyggast i klassen, och Simon, en av dem som Sophie och hennes gäng hackar på. När Sophie flyttar till sin pappa visar det sig att Simon och Sophie blir grannar. Och som grannar kan de inte längre hata varandra.
Alla Emmas tidigare manus har varit ungdomsböcker och det är även den nya bok som hon redan har börjat skriva på.
Det är en intressant period. Det händer mycket och det är mycket känslor. Samtidigt är man fast i skolan, en väldigt koncentrerad miljö, som man aldrig är senare i livet.
Hur gör du för att sätta dig in i hur en femtonåring tänker?
Man kommer ju ihåg hur det var själv. Sen försöker jag sätta in det i hur det är nu. Det ser ju annorlunda ut, det är en annan tid än när jag var 15.
I framtiden kan Emma Granholm tänka sig att skriva både för vuxna och för yngre barn. För det är författare hon vill vara, det är det här hon vill satsa på.
Vad är ditt råd till andra
som vill bli författare?
Läs mycket, skriv mycket och ge inte upp.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!