Villan är belägen i ett lugnt bostadsområde i centrala Eskilstuna och bytte ägare i våras.
Med huset följde en del gamla möbler och verktyg efter en uppgörelse mellan säljare och köpare. Att det ingick två skarpladdade och rostiga granater var dock okänt. Hagelpatronerna, jakt- och pistolammunitionen i en metallåda kom också som en överraskning.
Samir Sijaric som köpt huset tillsammans med sin fru har tjänstgjort som militärpolis i Montenegro. Han insåg direkt att granaterna utgjorde en potentiell fara för såväl familjen som huset. Eventuellt även för grannarna i kvarteret.
‒ Den största granaten väger uppskattningsvis 2,5-3 kilo, säger Samir Sijaric.
Ammunitionen som påträffades i en trälåda intill granaterna bar han med sig till polishuset i lördags och där berättade han även om granatfynden.
‒Vi skickade en patrull som tog bilder på föremålen och bilderna skickades till bombgruppen i Stockholm för bedömning. Tack och lov tog man inte med granaterna till vakten, vilket har förekommit, berättar Roland Lindkvist, vakthavande befäl vid Sörmlandspolisen.
Bombgruppen kontaktade familjen Sijaric direkt och meddelade via sms att föremålen ska betraktas som farliga och inte röras eller flyttas.
‒Ett klokt råd som alltid bör följas om man hittar något sånt här, säger Erik Wahlberg, försvarsantikvarie vid Sveriges militärhistoriska arv, en del av myndigheten Statens försvarshistoriska museum.
Enligt Erik Wahlbergs bedömning utifrån tidningens bilder är den större av granaterna troligtvis en granatkartesch modell 1900. En projektil som användes fram till Andra världskriget. Pjäsen som kunde färdas i sju till tio kilometer var vanlig förekommande inom artilleriet och kunde avlossas från flera kanonmodeller.
‒Problemet med den här granaten är att det troligtvis är en blindgångare. Den är alltså avskjuten men har inte detonerat, vilket gör den farligare. Att den har gått ut genom ett eldrör syns på ränderna vid den grönfärgade gördeln, men toppen är kvar. Den har alltså inte exploderat som den ska.
Hur är granaten tänkt att användas?
‒En granatkartesch kan liknas vid ett flygande hagelgevär. Man ställer in tiden för när den ska explodera genom att vrida på toppen. I botten finns en krutladdning och över den finns en massa staplade stål- eller blykulor. Kulorna flyger ut vid explosionen som är tänkt att ske strax innan nedslag. Pjäsen riktas främst mot mjuka mål, det vill säga människor.
Vad skulle hända om den exploderade där den står?
‒Svårt att säga. Om krutladdningen är intakt så sprutar det blykulor rakt upp. Risken för att den ska explodera där den står är inte stor, men heller inte obefintlig.
Den mindre granaten bedöms av Erik Wahlberg som både yngre och säkrare än karteschen.
‒Den andra tycks inte vara avfyrad och då ska alla säkerhetsanordningar invändigt vara påkopplade så att säga. Det verkar vara en pansargranat, en spårljusprojektil, som brinner längst bak för att visa var den tar vägen. Den används mot riktigt hårda mål och kan avfyras från en stridsvagn eller olika pansar- och luftvärnskanoner, säger Erik Wahlberg.
När granaterna ska hämtas är oklart. I lördags kväll återkopplade bombgruppen till Eskilstunapolisen. Beskedet var att bombgruppen "avser att åka till huset vid ett senare tillfälle".
‒Jag försöker att inte tänka på vad som kunnat hända om barnen hittat granaterna och det känns lite oroligt att ha grejerna i källaren. Jag hoppas att vi inte behöver vänta så länge till, säger Samir Sijaric.