Barnkliniken hotas även i nya förslaget

En nedläggning av psykakuten och psykjouren vid Nyköpings lasarett har strukits i Landstinget Sörmlands omarbetade sparförslag. Däremot finns flytten av barnklinikens slutenvård till Eskilstuna kvar i förslaget.

Övrigt2004-01-12 23:03
Det gör också förslagen på neddragningar på öron-näsa-hals, ögon och gynekologi, som ska minska landstingets kostnader med 200 miljoner kronor under de närmaste två åren.
I det ursprungliga sparförslaget, som presenterades i slutet av förra året, var också avsikten att den slutna vården inom psykiatrin skulle koncentreras till Mälarsjukhuset i Eskilstuna.

I det på måndagen presenterade förslaget är dock villkoren för den framtida psykvården i Sörmland formulerade annorlunda. De konkreta neddragningarna är borta och i stället kommer ett besked om en bred översyn av hela psykvården, som ska göras med hjälp av extern expertis. Den utredningen beräknas ske under februari och mars i år.

En av utgångspunkterna för den översynen är att psykiatrisk slutenvård ska finnas kvar på samtliga tre sjukhus i länet. Men, det sägs också att en minskning av antalet vårdplatser ska genomföras och att den i huvudsak bör ske i Nyköping.
I övrigt är inte förändringarna i det reviderade sparförslaget så stora jämfört med det ursprungliga. Avsikten att flytta barnklinikens slutenvård till Eskilstuna ligger kvar. Barnklinikens öppenvård på dagtid kommer att finnas kvar i Nyköping i oförändrad omfattning.

Även vårdplatserna för öron-näsa-hals-patienterna flyttas till Eskilstuna, liksom en del av den gynekologiska slutenvården. Nyköpings lasarett ska i framtiden, enligt förslaget, bara ta hand om normalförlossningar. Riskgraviditeter ska vårdas på Mälarsjukhuset.
En barnläkare ska finnas i beredskap för förlossningsverksamheten vid Nyköpings lasarett, det är en förstärkning som tillkommit i det omarbetade förslaget, säger Lennart Persson, hälso- och sjukvårdschef i Landstinget Sörmlands södra område.

Sparförslaget innebär även att all operationsverksamhet vid Kullbergska sjukhuset i Katrineholm läggs ner. Efter viss omfördelning av resurser bedöms Mälarsjukhuset i Eskilstuna och Nyköpings lasarett ha kapacitet att ta över operationsverksamheten i Katrineholm. Bland annat ska den hjärtkirurgi som i dag utförs på Mälarsjukhuset föras över till sjukhus i Uppsala och Stockholm.
Lennart Persson konstaterar att de föreslagna förändringarna av sjukvården i södra länsdelen egentligen inte ändrar förhållandet mellan närsjukvård och specialistvård. Närsjukvården kommer även i framtiden att svara för 70 procent av vården och specialistvården 30 procent, även om innehållet i specialistvården ändras till viss del.

Kräver kompletteringar till sparförslaget

Det omarbetade förslag till strukturförändringar och besparingar inom Landstinget Sörmland som presenterades för landstingspolitikerna på måndagen måste kompletteras, säger Gustaf Wachtmeister, moderat oppositionsråd. Han vill ha bättre besked om vilka vinster man kan vänta sig av de olika sparförslagen.
Det förslag vi fått i dag räcker inte som beslutsunderlag, säger Gustaf Wachtmeister, och tillägger att man begärt kompletteringar på en rad punkter.

Bland annat saknas underlag för att bedöma vilka effektiviseringsvinster som de olika sparförslagen kan ge, menar Gustaf Wachtmeister.
Sparförslaget ligger nu hos landstingspolitikerna för behandling och enligt tidplanen ska de vara färdiga att ta beslut om förslaget under det landstingsfullmäktige som äger rum den 20 april.
Även om kompletterande information begärts tror Gustaf Wachtmeister att den tidplanen kommer att hålla, under förutsättning att landstingsledningen relativt snabbt kan lämna de begärda kompletteringarna.
Socialdemokratiska landstingsrådet Alf Egnerfors menar på måndagen att det omarbetade förslaget nu ger de nödvändiga grunderna för den politiska processen. Även han räknar med att förslaget ska kunna klubbas av landstingsfullmäktige i april.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om