Barnklinikvård läggs ned

Barnklinikens vårdplatser försvinner till Eskilstuna. Så lyder det slutgiltiga beskedet från den sörmländska landstingsledningen. Detta trots de 13 000 namnunderskrifter som krävde bibehållen barnsjukvård i Nyköping.

Övrigt2004-05-14 23:41
På fredagen presenterade den politiska så kallade regnsbågskoalitionen hur de omstridda delarna av den sörmländska specialistsjukvården ska se ut.

Det som nu läggs fram är ett resultat dels av den så kallade tjänstemannaförslaget som avgångne landstingsdirektör Christer Lindman presenterade, dels av den externa konsultgranskning av förslaget som genomförts under våren.
Vi anser att de 700 000 kronor som konsulternas granskning kostade är väl använda pengar. Deras synpunkter har haft stor betydelse för det slutresultat vi nu lägger fram, säger Gustaf Wachtmeister (m), och finanslandstingsråd.
För Nyköpings del har hotet mot barnklinikens vårdplatser varit den största frågan. Över 13 000 namn har samlats in för kravet att barnsjukvården ska lämnas orörd.
Men så blir det nu inte. I stället ska barnklinikens vårdplatser successivt flyttas över till Mälarsjukhuset.
Vad tror ni nyköpingsborna tycker om det?
Jag hoppas att de tycker som vi, nämligen att det förslag vi nu lägger fram i sin helhet är bättre än det gamla förslaget, säger Ulrika Ernving (v), sjukvårdslandstingsråd.
Enligt landstingsledningen ska beslutet om flytt av vårdplatserna inte behöva innebära att alla barn som i dag ligger inne kortare perioder nödvändigtvis måste åka till Mälarsjukhuset.
En del barn kan, med stöd av primärvården, kanske vårdas hemma i stället, säger Ulrika Ernving.
Enligt ursprungsförslaget skulle riskförlossningar flyttas till Mälarsjukhuset. På den punkten har politikerna bytt åsikt.
Förlossningsverksamheten kommer att fungera precis som i dag. Bara särskilda riskfall kan komma att hänvisas till ett regionsjukhus, men så är det redan i dag, säger Ulrika Ernving.

Kvar i Nyköping blir också de i det gamla förslaget nedläggningshotade ögonoperationerna.
Operationerna av gråstarr blir allt fler med en växande gammal befolkning. Underlaget är därför fullt tillräckligt för operationsverksamhet också i Nyköping. Dessutom skulle sjuk- och taxiresor till Eskilstuna kosta mycket med tanke på att det mest är äldre som opereras, säger Gunvor G Ericsson (mp) landstingsråd.
Däremot står ursprungsförslagets nedläggning av slutenvårdsplatser på öron-näsa-hals kvar. På avdelningen kommer i fortsättning bara så kallad dagkirurgi att utföras.
Det betyder dock att alla barn som behöver tonsilloperation får göra den på hemmaplan. I vårt förslag finns en extra satsning på blödningsberedskap eftersom barnen efteråt kan drabbas av blödning, säger Ulrika Ernving.
Nytt i politikernas slutförslag är också att Kullbergska sjukhuset i Katrineholm ska få behålla sin operationsverksamhet.
Operationsverksamheten, särskilt den ortopediska, kommer att öka i takt med att de äldre blir fler. Eftersom det redan i dag finns långa köer till operation så finns det ingen överkapacitet, säger Gustaf Wachtmeister.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om