Båtsäsongen går i ide

Båtupptagning, avmastning och skrovtvätt var lördagens nyckelord vid Spelhagens småbåtshamn i Nyköping. Vid Nyköpings Segelsällskaps marina på Spelhagen jobbade Tobias Johansson med att montera ner masten på den egna segelbåten, ett måste inför vinterförvaringen.

Övrigt2004-10-10 14:27
Tobias Johansson berättar att det är avmastningspremiär för hans del, beroende på att den gångna sommaren var hans första som segelbåtsägare.
Jag köpte båten i våras och då satt masten redan på plats. Det är första gången jag gör det här själv, men jag vet ju hur det ska göras, så det är bara att ta det lugnt och försiktigt. Masten väger ett par hundra kilo.
Efter en del manövrerande ligger segelbåten, en Maxi Fenix, precis som Tobias Johansson vill ha den. Rakt under den vinsch som monterad på en hög ställning ska användas för att lyfta av masten. Han klättrar upp en bit i vinschställningen och fäster en lyftstropp om masten. När vinschens vajer är lagom spänd är det dags att börja lossa alla de stålvajrar som stagar och håller masten på plats.
Hela avmastningsproceduren tar en god stund av lördagsförmiddagen. Under måndagen ska båten tas upp på land.
Under arbetets gång berättar Tobias Johansson att den första seglingssommaren i den nya båten blev fin.
Vi har varit både uppåt och neråt längs kusten och seglat i skärgårdarna, och det har varit bra, allting. Barnen har också trivts.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om