Båttvätt sveper bort skadlig bottenfärg

Owe Antelius behöver inte lyfta ett finger när roterande borstar brottas med havstulpaner och alger som nästlat sig fast på skrovet under en tvättur i gästhamnen.

Det är flera år sedan som Owe Antelius åkte igenom en båttvätt. Han brukar tvätta båten själv med högtryckstvätt, vilket inte varit möjligt under vattenförbudet i kommunen.

Det är flera år sedan som Owe Antelius åkte igenom en båttvätt. Han brukar tvätta båten själv med högtryckstvätt, vilket inte varit möjligt under vattenförbudet i kommunen.

Foto:

Övrigt2017-09-01 17:00

– Har du tvättat förut? frågar Kristofer Florin i Trosa gästhamn medan han krokar fast vinschen i fritidsbåtens akt.

– Det var flera år sedan nu, svarar Trosabon Owe Antelius medan hans båt dras mot roterande gula borstar.

Borstarna letar sig snart över akten och formas sedan efter kölen för att komma åt alger, musslor och havstulpaner som fastnat på skrovet.

Owe Antelius står stadigt kvar i fören medan Kristofer Florin går runt och blåser av båten med högtryckstvätten mellan turen fram och tillbaka genom båttvätten, som liknar en uppochnervänd biltvätt.

Djuren och växterna som annars skulle sinka farten och öka bränsleförbrukningen faller ner på bassängbotten som sedan slamsugs på såväl djur- som färgrester.

Eftersom det har varit vattenförbud i kommunen har Trosaborna inte kunnat använda båtklubbens högtryckstvätt som många vanligtvis gör under säsongsslutet.

[fakta nr="1"]

Owe Antelius med flera passar därför på att utnyttja den rejälare båttvätten när Trosa kommun nu står för notan fram till den 15 oktober.

– Även om du målar skrovet så kommer du behöva tvätta det, om du inte använder någon extremfärg som de använder på Norska fartyg eller så, säger Kristofer Florin som rekommenderar att man håller efter skrovet med flera tvättar per säsong.

Än i dag läcker det organiska miljögiftet TBT (tributyltenn), eller tennorganisk förening, ut i våra hav från gamla färglager från 1900-talets slut. Det släpper från skroven vid slipning, borsttvätt, högtryckstvätt eller slipning, enligt Transportstyrelsen, trots att båtägare som målat skroven innan TBT-förbudet 1998 blev tvungna att använda täckfärg eller avlägsna färgen genom blästring redan 2008.

Dagens färger påverkar också haven eftersom den är till för att skada djuren som annars skulle ha satt sig på skrovet. Båtmiljö.se beräknar att omkring 80 procent av giftet från båtbottenfärgen, miljövänligare alternativ inkluderade, hamnar i vattnet efter en säsong.

Även om fritidsbåtsägare som Owe Antelius la penseln på hyllan för flera år sedan, satsar kommunen bland annat på båttvätten för att fler ska uppmärksamma det mindre miljöfarliga alternativet till giftig färg.

– Jag tycker att det ska bli en del av vardagen. Att man tankar, tvättar och tar en glass när man åker in till hamn, säger Fredrik Florin som arbetar på tvätten tillsammans med brodern Kristofer.

Det är dock betydligt högre tryck på tjänsten i Stockholm, enligt bröderna.

– Vi brukar skratta lite åt det. Det är tur att vi inte jobbar där, säger dem men hoppas samtidigt att fler blir uppmärksammade på möjligheten som sparar på både miljö och fritid.

Tips för att hålla skrovet rent

– Stanna till i sötvatten.

– Sätt en membranduk på båtplatsen.

– Förvara båten i luften på en trailer eller båtlift.

– Tvätta båten med högtryckstvätt eller båtbottentvätt.

– Använd ett ultsljudsystem.

– Aktivera sms-tjänst med områdespecifik havstulpaninformation.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!