Befrielse är inte bara en militär fråga
Ska man tro på budskapet från de allierade truppernas ledning slutar Irakkriget först när Saddam Husseins regim är förpassad till historien, diktatorn avsatt och världen därmed har en mördarregim mindre. Men det kan och lär ta tid.
Det sätter inga käppar i hjulet för den militära planeringen, de allierade trupperna kommer allt närmare Bagdad. För den humanitära hjälpinsatsen, däremot, är det ytterst problematiskt. I Basra riskerar de 1,7 miljoner invånarna att stå utan tillgång till dricksvatten inom några dygn. Elektriciteten är borta sedan tidigare. Frontlinjen delar staden. Rödakorsingenjörerna sitter fast på den ena sidan medan den aktuella pumpstationen finns på den andra. Utan rent dricksvatten står epidemierna för dörren. På landsbygden är situationen också besvärlig, hjälpsändningar som utlovats av de allierade kommer inte fram så länge området inte är, som det heter, säkrat.
Händelserna visar att hur högteknologiskt kriget än är blir aldrig dess effekter kirurgiskt avgränsade. Situationen i Irak, som redan före kriget var ytterst svår, är på väg att bli ännu värre. Befrielse är
aldrig enbart en militär fråga.
På tisdagen förklarade de brittiska styrkorna att Basra är att betrakta som ett legitimt militärt mål för att styrkorna ska kunna slå ut det Saddam Hussein-trogna motstånd som dragit sig tillbaka in i staden och samtidigt förhindrar flyktingströmmar därifrån. Gerillakriget ökar risken för en humanitär katastrof. Så länge striderna pågår kommer umbärandena för civilbefolkningen att fortsätta.
FN:s generalsekreterare Kofi Annan har varnat för att läget är på väg att bli kritiskt och att det är den ockuperande maktens ansvar att bistå befolkningen, men att även det internationella samfundet är redo att hjälpa till vid behov. Behovet är tydligt. De allierade måste ta sitt ansvar, FN sitt. Den amerikanska militärledningen har fartyg fullastade med förnödenheter som väntar på att Basra ska säkras. Men hjälpen kan inte vänta speciellt länge. Inom bara några dagar väntar svåra avgöranden.
Den här gången ska vi inte svika er, lovade brittiske preimiärministern Tony Blair igår. Om de allierade styrkorna har för avsikt att framstå som befriare får inte de befriade lämnas åt sitt öde.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!