Bengt vägrar åtgärda sin avloppsanläggning

Cirka 3 500 enskilda avloppsanläggningar i Gnesta har inventerats av kommunen. Flera husägare tvingas av miljöskäl uppdatera sina anläggningar.– Jag vägrar betala 70 000 kronor för att riva min trekammarbrunn, säger Bengt Sondell.

"På åkern här bakom gödslas det men mitt avloppsvatten måste vara topprent. Det måste finnas en rimlighet i kommunens beslut, tycker Bengt Sondell i Stjärnhov.

"På åkern här bakom gödslas det men mitt avloppsvatten måste vara topprent. Det måste finnas en rimlighet i kommunens beslut, tycker Bengt Sondell i Stjärnhov.

Foto:

Övrigt2018-01-25 05:00

När det inte finns möjlighet för fastighetsägare att ansluta till kommunalt VA-nät så måste man ha ett enskilt avlopp vilket många boende på landsbygden har. Ofta är avloppsanläggningarna av äldre och enklare modell och därmed inte riktigt anpassade efter gällande miljöregler.

I dag krävs garantier för att avloppet inte skadar grundvatten, miljön och människors hälsa. Av hygien- och miljöskäl krävs att fastighetsägare anlägger nytt vilket kan bli en dyr historia.

– Jag kommer aldrig att förstå varför ett fungerande avlopp i ett enmanshushåll plötsligt ska rivas för att ersättas av en modernare historia samtidigt som lantbrukaren här intill får släppa ut gödsel på åkern. På vilket sätt skyddar det grundvattnet? undrar Bengt Sondell i Stjärnhov.

För fyra år sedan iordningsställdes hans avloppsanläggning och trekammarbrunn. Bengt räknar med att en ny anläggning skulle kosta honom cirka 70 000 kronor och har överklagat kommunens beslut till länsstyrelsen.

– Det måste väl ändå finnas en rimlighetsbedömning när kommunen beslutar sig för att agera på det här viset. De påstår att björkarna här bakom inte suger upp vattnet och så vill de att jag ska ha en reningsfilter för att motverka fosforutsläpp!

Bengt betonar att det inte finns någon nationell lag som ger kommuner rätt att agera på detta sätt.

– Det finns ingen lag utan enbart ett nationellt miljömål som riksdagen satt upp, menar Bengt.

Från kommunens sida menar man dock att alla måste dra sitt strå till stacken och bidra till att förbättra miljön.

Årligen inventerar Gnesta kommun cirka 300 avloppsanläggningar och av dessa behöver 60 procent åtgärdas.

– Ofta handlar bristerna om gamla markbäddar och infiltrationer som saknar luftning eller har satts igen, berättar miljöinspektör Michaela Sollberger, i Gnesta.

Ungefär hälften av dem som behöver åtgärda sina anläggningar får föreläggande medan hälften skickar in ansökan och åtgärdar självmant utan inventering.

Varje år är det någon enstaka som överklagar för att de är missnöjda med bedömningen.

– Hur insatta folk är varierar väldigt mycket. Vi möter allt från personer som knappt vet om att de har en avloppsanläggning till personer som kan planera sitt avlopp själva, menar miljöinspektören.

Avloppsinventeringen

Kommunen har kontrollerat avloppsanläggningarnas funktion. Bland annat kontrolleras slamavskiljarens utformning och/eller funktion, efterföljande brunnar, reningssteg, luftningsrör samt utsläppspunkt. Slutna tankar behöver exempelvis ha nivålarm installerade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!