Bengtzboe (M) och Granström (S) om hur den nya regeringen påverkar Sörmland

Sverige har fått en ny regering efter överenskommelsen mellan S, MP, L och C.– Vi hade också behövt kompromissa, men det finns, eller fanns, en större gemenskap i grunden mellan de fyra borgerliga partierna, säger Nyköpingsbon och riksdagsledamoten Erik Bengtzboe (M).

Erik Bengtzboe (M) är skeptisk att Socialdemokraterna kommer lyckas att ”bedriva politik som de i grunden inte tror på”.

Erik Bengtzboe (M) är skeptisk att Socialdemokraterna kommer lyckas att ”bedriva politik som de i grunden inte tror på”.

Foto:

Övrigt2019-01-18 16:34

– Vi förbereder oss på att gå i full opposition och ska fundera på hur vi ska få så mycket genomslag för moderat politik som möjligt trots det här. Men vi behöver nog fundera några veckor innan vi vet hur, säger Nyköpingsbon och riksdagsledamoten Erik Bengtzboe (M).

SN når honom precis efter att Stefan Löfven (S) valts till statsminister i riksdagen, bland annat med hjälp av Bengtzboes allianskollegor i C och L.

Hur anser du att det här påverkar Sörmland?

– Lokalt blir det tydligt att den här överenskommelsen innehåller väldigt lite kring hur kriminaliteten i samhället ska bekämpas. De problem vi ser i vissa delar av Sörmland och som det behöver göras något åt omgående får nu vänta. Överenskommelsen mellan S, MP, L och C innehåller både bra och dåliga delar. Men en del reformer som Sörmland behöver, som att minska utanförskapet och höja utbildningsnivån, de lyser med sin frånvaro eller skjuts åtminstone kraftigt på framtiden, säger Bengtzboe.

Men om det hade blivit tvärt om och ni fått stöd från S eller MP? Det hade knappast varit gratis. Kan det inte vara så att det blev mer borgerlig politik på det här sättet?

– Det här får framtiden utvisa. Vad som kunde varit vet man aldrig. Visst måste man vara pragmatisk och hitta lösningar, men att inte få genomslag på helheten av sin politik, det tror jag inte på. Då gör man bäst i att gå i opposition. Den sittande Löfvenregeringen har inte varit särskilt kraftfull när det gäller att driva igenom den politik de vill genomföra. Jag är inte övertygad om att de kommer att vara skickligare på att bedriva politik som de i grunden inte tror på.

Det finns, eller fanns, en större gemenskap i grunden mellan de fyra borgerliga partierna

Erik Bengtzboe (M).

– En godispåse där alla ska få sitt men där en helhet saknas, det är inte vad Sverige behöver. Vi hade också behövt kompromissa, men det finns, eller fanns, en större gemenskap i grunden mellan de fyra borgerliga partierna.

Kommunstyrelsens ordförande i Nyköping, Urban Granström (S), är av förklarliga skäl betydligt mer nöjd.

– Det är klart att jag är glad över en S-ledd regering. Sedan finns det olika punkter i överenskommelsen som jag tycker olika bra om, men antingen kan man kompromissa och få igenom lite eller så är man inte med och regerar alls, säger han.

Hur ser du att det här påverkar Sörmland?

– Jag är glad över att det blir mer pengar till kommunerna, det är nödvändigt för välfärden. De 73 punkterna som finns med i överenskommelsen täcker inte in alla politikområden, men jag gissar att en S-ledd regering fortsätter med satsningen på integration i utsatta områden. Det är helt nödvändigt för Nyköping.

Sverige får en ny regering

Fyra månader efter valet får Sverige till slut en regering. S och MP fortsätter som regeringspartier men kan tillträda på grund av en överenskommelse med C och L – samt att de tolereras av Vänsterpartiet.

Under fredagen valdes Stefan Löfven (S) till statsminister. 115 ledamöter röstade ja (S och MP), 77 avstod (V, C och L) och 153 röstade nej (M, KD och SD). Det räckte dock då en Löfven inte har en majoritet av riksdagsledamöterna emot sig.

Mer om statsministeromröstningen, överenskommelsen mellan S, MP, C och L och regeringsbildningen på Trosa/Gnesta- och inrikessidorna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!