Benson är specialist på viner
Rysk mat är det svåraste att hitta drycker till. Det tycker sommelieren Torbjörn Benson Olsson, på Bomans hotell i Trosa, som halkade in i restaurangbranschen av en slump. Egentligen började han sin yrkeskarriär som ekonom på ett stort franskt industriföretag.
Det kommer från tv-serien Lödder. I den fanns det en butler som hette Benson och mina kompisar tyckte väl att jag var lik honom.
I dag är Benson för många svenskar känd som sommelieren som sitter med i tv 4:s morgonprogram på fredagar och tipsar om olika drycker. Ett jobb han haft sedan 2001. Men någon vinexpert var det inte alls meningen att Benson skulle bli. Efter år av ekonomistudier i hemstaden Stockholm bar det av till Frankrike där studierna skulle avslutas.
Efter det blev jag erbjuden jobb som ekonom på företaget S:t Gobain. Jag åkte runt i landet i två år och var mycket i området Champagne under min tid i Frankrike, säger Benson.
Under resorna lärde han sig en hel del om landets dryckes- och matkultur.
Det var helt olika sätt att äta och dricka beroende på i vilket område man befann sig. Den lokala maten och drycken är viktig, säger han.
Två år i storföretagets tjänst fick räcka. Benson avslutade sitt kontrakt, flyttade hem till Stockholm, blev erbjuden ett sommarjobb på en väns krog och är sedan dess kvar i branschen. Något han inte har något emot.
Här kan man direkt påverka om något inte är bra. Direktkontakten med gästerna passar mig mycket bättre än att arbeta inom ett storföretag. Där är man bara en liten bricka. Här går det snabbt, det är en levande bransch, säger han.
Att våga och vara nyfiken är viktigt för Benson. När han plötsligt utsågs att hålla i en vinprovning när han sommarjobbade fick han vara lite av båda. Nästan helt utan erfarenhet skulle han ordna en provning för restaurangens gäster. Premiärvinprovningen blev trots förutsättningarna hyfsad.
Lite stapplande och skakigt var det väl, men det viktigaste var att jag vågade ha en provning alls, säger han.
Nyfikenheten och modet får han plocka fram som tv 4 sommelier också. Det är inte alltid lätt att hitta drycker till de maträtter som tv-kockarna hittar på.
Det svåraste är rysk mat. Rödbetssoppan borscht exempelvis, den är lite knivig. Då får man spinna lite kring landet istället. Man måste våga vara lekfull, säger han.
Sedan 1992 är Trosa Bensons fasta punkt. Då började han arbeta på Bomans hotell efter att ett år tidigare ha träffat sin fru Kristin Boman.
Vi träffades i New York då hon var där och arbetade som restaurangchef på en krog. Vi höll kontakten efter att vi träffats men det tände inte till förrän senare. Vi gifte oss 1994, säger han.
Som sommelier på hotellet provar Benson 6070 viner i månaden. Allt som Systembolaget tar in i sitt ordinarie sortiment passerar hans gom och doftsinne.
Jag gör det för att kunna hålla vinlistan uppdaterad. Jag blir också mer komplett som sommelier genom att göra så, säger han.
Så lite krångel som möjligt tycker Benson är en bra princip att hålla sig till när det gäller vinprovning. En princip inte alla kännare följer.
Det finns ju ett språk som bara används av vinnördar, visst är det så. Ett bussigt vin exempelvis, vad är det egentligen. Det är bättre att ta ned språket och göra det enkelt.
Men vissa saker som kan anses en smula fåniga måste vara med. När viner jämförs med fläder, lagård och stall är det inte oviktigt.
70 procent av en vinupplevelse är doften. Det är därför viner beskrivs på det sättet, man måste skilja mellan doft och smak. Prova själv genom att smaka ett vin när du är täppt i näsan, säger Benson.
Går det att lura dig i ett blindtest?
Att prova blint är bland det svåraste som finns så jag skulle absolut kunna bli lurad. Vid en sådan provning ska man genom att beskriva vinet kunna leda det till rätt vingård.
När förstod du att det här med vin och vintipsande var något för dig?
När jag förstod att alla människor har en egen personlig smak och jag blev säker och vågade stå för min och förmedla den till andra genom att prata om viner.
Vad händer med dig när du dricker ett bra vin?
Då mår jag riktigt bra. Tiden stannar och jag minns tillfället med maten och drycken för livet.
Du och Kristin har barn som snart blir tonåringar. Hur tänker du kring kombinationen alkohol och ungdomar?
Vi vill att barnen får en positiv uppfattning om måltiden, det ska vara socialt men alkohol ska inte vara i centrum för att man ska umgås. När jag provar vin så spottar jag alltid. Alkohol ska konsumeras med respekt. Vi arbetar med lust och om något konsumeras för mycket bli det inte längre lust utan last.
Som hotell- och restaurangpar, blir era kompisar som inte är i branschen hämmade när de ska bjuda hem er?
Jo det blir de och det tycker vi är tråkigt. Vi vill inte äta restaurangmat varje dag det är ju jättetrist. Ge oss varma mackor eller vad som helst, omtanken är viktigare än att det är trestjärnigt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!