Bentzboe (M): "Låt kommunen anställa egna poliser"

Fler poliser behövs lokalt, och kommunerna borde själva få anställa dem. Det tycker bland annat Sörmlandsmoderaterna med riksdagsledamoten Erik Bengtzboe i spetsen.

Kommunerna får stå till svars när det är stökigt. Därför borde de få rätt att anställa egna poliser, anser bland annat Sörmlandsmoderaterna. I dag planeras frågan att diskuteras på partistämman.

Kommunerna får stå till svars när det är stökigt. Därför borde de få rätt att anställa egna poliser, anser bland annat Sörmlandsmoderaterna. I dag planeras frågan att diskuteras på partistämman.

Foto: Johannesson Tobias

Övrigt2017-09-28 18:00

Förslaget som kommer från flera M-länsförbund ska bland annat råda bot på att det patrullerar för få poliser på gator och torg. Eftersom det är kommunpolitiker som ställs till svars när det är oordning, behöver de verktyg, enligt förslagsställarna.

– Men det är inte lokalpolitikerna som ska bestämma vad poliserna ska göra. De ska fortfarande jobba inom polisens ordinarie struktur, men vara en viss arbetsdelning mellan de kommunanställda poliserna och övriga, säger Erik Bengtzboe direkt från Moderaternas partistämma som pågår just nu i Örebro, och där det är tänkt att bland annat polisfrågan ska diskuteras.

Är det inte risk för att även kommunpoliserna kommer att bli inkallade till trafikkontroller och stökigheter på andra orter?

– Det kan finnas undantag, men de ska bli anställda för att verka inom kommunen. De kan reda ut mycket bekymmer om de bara kan jobba långsiktigt.

I fjol föreslog S-riksdagsledamoten Mattias Jonsson från Göteborg att staden borde få anställa 200 kommunpoliser. I hans version skulle de ha begränsade befogenheter. "Jag ser framför mig en kortare utbildning på mellan 6-12 månader. Exakt i vilka situationer kommunpoliserna får agera får avgöras av i samråd med den nationella polismyndigheten", sa han i en artikel i Göteborgs-Posten förra året.

Men Erik Bengtzboe anser att kommunpoliserna ska ha ordinarie polisutbildning med fulla befogenheter.

– Vi får titta på det i detalj, men min uppfattning är inte att vi ska ha ett a- och ett b-lag inom polisen. Jag tror absolut att det går. Det fungerar på många andra ställen i världen, säger Erik Bengtzboe.

Han är medveten om att polisen i nuläget har svårt att att rekrytera tillräckligt med intresserade, men tror att möjligheten att bli just kommunpolis kan öka intresset för yrket.

– Många anställda vittnar om hur de flyttas runt i en nationell organisation. Möjligheten att arbeta långsiktigt, lokalt och med resurser till högre löner kan vara ett sätt att stärka attraktiviteten.

Men kritikerna inom egna partiet, bland annat rättspolitiske talespersonen Tomas Tobé, menar att polisen leds för dåligt och har för klena resurser. Kommunpoliser skulle kunna leda till revirstrider och verka splittrande för kåren.

De förespråkar i stället kommunanställda ordningsvakter. Det ser även Erik Bengtzboe som ett alternativ, men han föredrar kommunpoliser.

Och att återinföra beredskapspoliser (se faktarutan)?

– Det är absolut en möjlighet. Alla sådana här förslag ska diskuteras på stämman, det är bara bra att det finns olika åsikter.

Kommunalt anställda poliser

I M-förslaget som bland annat Sörmlandsdistriktet står bakom ska kommuner kunna anställa egna poliser.

Poliserna ska ha den vanliga polisutbildningen med alla de befogenheter som ingår.

De ska lyda under den vanliga statliga polisorganisationen, men avsättas till att fokusera på lokal ordning och trygghet.

Undantagsvis ska även de kunna inkallas till extraordinära händelser.

Förslaget har många motståndare inom partiet, bland annat hos den rättspolitiske talespersonen Tomas Tobé. Han och exempelvis Stockholmsmoderaterna är i stället för kommunalt anställda ordningsvakter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!