Besparingar att vänta i skola och omsorgen
Svårare att få socialbidrag, plats i särskilt boende och kommunalt anställda riskerar att bli av med jobbet. Det är konsekvenserna av den budget som fullmäktige i Gnesta har antagit för nästa år.
I dessa båda bjässar ingår till exempel: förskola, skola, äldreomsorg, ekonomiskt bistånd till behövande och hemvården.
Tunga frågor som ofta kommer högt på den politiska dagordningen, frågor som berör kommunalanställda så väl som övriga medborgare.
I den nyligen av fullmäktige fastslagna rambudgeten för år 2003, får förvaltningarna mindre pengar än vad de anser sig behöva.
Vi tvingas hitta vägar att spara. Det handlar om effektivisering, personalreduceringar och att sänka bidragen. Vi ska helt enkelt försöka öka intäkterna och minska utgifterna, säger barn- och utbildningsförvaltningens chef, Michael Martinsson.
Nästan 156 miljoner kronor vill barn- och utbildningsförvaltningen ha nästa år för att fortsätta sin verksamhet som tidigare.
Man får drygt 150 miljoner. Egentligen är det inte klart exakt vilka åtstramningar som måste till.
Detaljbudgeten tar de politiska nämnderna beslut om under början av nästa år.
Michael Martinsson som är chef vid barn- och utbildning, vet ändå en del om vad som kommer att ske inom sitt ansvarsområde.
Under de två senaste åren har kommunen gjort stora satsningar på skolan. Nästa år får Gnesta två miljoner kronor i statliga pengar för att täcka en del av den satsningen. Genom att öka storleken på barngrupperna i förskolan och dra ner på personalutbildningen sparar vi ytterligare.
Men drygt två miljoner kronor till måste tas in på något vis. Men jag kan ännu inte säga exakt hur det ska ske, säger Michael Martinsson.
Liknande problem har socialförvaltningen med sina 109 miljoner kronor för 2003.
Det här innebär besparingar. Redan i år använder förvaltningen cirka 110 miljoner kronor. Vi får alltså mindre nästa år trots att kostnaderna ökar. Löner och personalomkostnader växer med cirka 3,7 miljoner kronor år 2003, säger socialförvaltningens chef, Anne Saaristo.
Maxtaxan i äldrevården minskar socialförvaltningens inkomster med 1,3 miljoner kronor.
Frågan är hur man ska få skutan på rätt köl.
Det blir personaleffektiviseringar i äldrevården och inom kostenheten. Sen ska Gnesta börja sälja platser inom äldrevården till andra kommuner. Samtidigt blir det hårdare bedömningar för egna kommuninvånare som vill komma till särskilt boende, säger Anne Saaristo.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!