Christer Åkerlund, 41 år, bytte för ett år missbruksvård i Trosa mot Eskilstuna. Sedan januari vikarierar han som teamledare på Beroendecentrum Ung och hoppas att han får fortsätta även när ordinarie teamledare är tillbaka på posten.
Han kan de aktuella siffrorna för hur tidigt skolbarn i dag kommer i kontakt med alkohol eller andra droger. Och han kan de flesta siffrorna sedan mätningarna inleddes. Han slår snabbt fast att massmedia ofta bjuder på en skev bild som i värsta fall kan ge ungdomar en uppfattning om att det måste vara något fel på dem. "Är jag landets enda 15-åring som inte testat alkohol? Är jag ensam i min årskull som inte rökt marijuana?"
– 16 procent av alla killar i årskurs 2 på gymnasiet och 13 procent av alla tjejer i samma årskull har någon gång provat cannabis. Av dessa är det inte ens hälften – sex procent – som prövar igen.
Utvecklingen ser likadan ut när det gäller alkohol.
– 1971 visade undersökningar att 88 procent av alla högstadieelever druckit sig berusad någon gång. I dag är den siffran nere under 50 procent. Det är alltså i dag mer normbrytande att dricka alkohol än att inte göra det.
Men samtidigt finns inget utrymme att nöjt slå sig ned och njuta av den förbättrade statistiken.
– Det finns mycket att ta tag i. Det vore naivt att tro något annat.
Christer Åkerlund är själv inte absolutist men hans umgänge med alkohol är ytterst måttfullt. Han skulle i dag aldrig drömma om att vistas i offentligheten i berusat skick.
Hans egen "karriär" påbörjades onödigt tidigt. Han gick i höstterminen i nian när han blandade alldeles för mycket plommonvin med gin. Och skolslutet, som firades bara ett drygt halvår senare i sällskap med sex klasskamrater och tequilarace, slutade inte heller särskilt väl.
– Yngre människor är sämre rustade att tackla alkohol. Det är vetenskapligt belagt.
I dag har Christer flera års yrkeserfarenhet från drog- och alkoholpreventiva insatser.
– Jag brinner för mer samverkan mellan kommun och barn- och ungdomspsykiatri, och tror att vi kan berika varandra med våra skilda kompetenser. Tidigare har vi mer jobbat var för sig och så har det många gånger blivit dubbla insatser.
Vilket är det bästa motmedlet mot missbruk och kriminalitet?
– En fungerande skola. Det är helt enkelt oslagbart. Men vid sidan av en god utbildning behövs också ett hopp om en god framtid.