Bibliotekarie på bokjakt
De känner sina låntagare och vet vad de gillar. Så när bibliotekarierna Lena Fridell från Vagnhärad och Birgitta Sporre från Trosa vandrar runt på årets Bokmässa ser de läsarna framför sig medan de väljer bland nya och gamla böcker.
Det är inte en bok som kommer att efterfrågas av så väldigt många, men det är ett författarnamn som borgar för kvalitet. Och jag vet redan vilka Trosabor som kommer att vilja läsa den.
Det är lätt att drabbas av ha-begär bland mässans boktravar. Så många böcker i nya, fräscha pärmar. Man vill köpa och läsa nästan allt man ser. Kanske särskilt om man är bibliotekarie.
Man vi kan inte köpa mer än vi orkar bära hem. Det kanske är tur att vi har den begränsningen, säger Lena Fridell och skrattar.
Det är hennes och Birgitta Sporres fjärde besök på Bokmässan i Göteborg. Och de har med åren lärt sig hur de ska få ut mesta möjliga av mässbesöket. Istället för att gå på dyra seminarier gratislyssnar de på författarna i förlagens montrar. Och de letar särskilt efter småförlag vars böcker är svåra att komma åt hemma.
Det bästa med Bokmässan är att man kan få en bra överblick över vilka böcker som ges ut. Det är bra att faktiskt kunna titta på böckerna innan man köper in dem. I vanliga fall är vi ju hänvisade till vad Trosa Bokhandel tar in, säger Lena Fridell.
Ungefär 350 000 kronor har biblioteken i Trosa, Vagnhärad och Västerljung i gemensam inköpsbudget. Det ska räcka till böcker, tidningar och andra media. Det är för lite, tycker bibliotekarierna förstås. Men de klagar inte högljutt. Och här på mässan kan budgeten drygas ut en aning. Hittar de nya intressanta böcker till fyndpris handlar de naturligtvis. Men de tillbringar också en hel del tid i den hörna där antikvariaten ställt upp sina fullproppade bokhyllor.
Böcker är färskvara. Om man saknar en bok i en större serie så är det antikvariaten man får vända sig till, säger Lena Fridell.
Hon känner inte bara sina låntagare utan också sina bokhyllor. Hittills har det inte hänt att hon kommit hem med en bok som redan finns hemma i Vagnhärad. Trots att det är 20 000 böcker i bibliotekets samlingar.
Eftersom Birgitta och jag jobbat så länge vet vi vilka böcker vi har. Förr, när man plockade med bokkorten hela dagarna, så nötte man verkligen in titlarna. Det känns riktigt sorgligt när en bok går sönder eller försvinner. Klart att man vill köpa en ny likadan.
Liksom på de flesta svenska bibliotek styrs numera bokinköpen i Trosa och Vagnhärad av låntagarnas önskemål. Många av de böcker som Lena och Birgitta ser på mässan har de redan skaffat till sina bibliotek.
De där två har vi köpt efter önskemål, säger Lena och pekar på Oscar Danielssons debutbok Siljans konditori och Mitt förbjudna ansikte som är en skildring av kvinnoliv i Talibanernas Afghanistan.
Andra romaner står på listan över böcker-som-ska-köpas-in. Dit hör Ernst Brunners bok om Bellman som Birgitta hittar i en trave.
Den måste vi skaffa. Och Elisabeth Rynells nya ska vi också ha. Jag tyckte väldigt mycket om hennes förra roman.
Plötsligt avbryter Lena:
Men titta, där sitter ju Jan Guillou och signerar sin häxbok. Synd att vi redan köpt in den till biblioteket. Annars kunde vi fått ett exemplar med autograf.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!