Biblioteken laddar inför valet
osten har inget att göra med valet längre. Från och med i år är det kommunerna som ansvarar för förtidsröstningen
För alla som tidigare poströstat innebär årets val till riksdag, landsting och kommuner en viss omställning. Poströstningen är avskaffad.
Från och med i år kallas den förtidsröstning. Vallokalerna kan vara allt från bibliotek, kommunhus och församlingshem till jodå, faktiskt posten.
Kommunens valnämnd ansvarar för det praktiska. Vi samlar bara in kuverten med röstsedlar och förvarar dem. Kuverten sprättas och rösterna räknas först på valdagen, säger Johanna Lindquist.
För den som väljer att förtidsrösta blir proceduren ganska lik den i en ordinarie vallokal: tag sedlar och kliv in bakom skärmen. Stoppa sedlarna i respektive kuvert, ett för vart och ett av de tre valen, och lämna dem till personalen.
Nytt för i år är att man förutom röstkort även måste ha med sig legitimation.
Bibliotekspersonalen kollar att allt gått rätt till, stoppar ner kuverten med röstsedlar samt röstkortet i ett fönsterkuvert, prickar av den som röstat i en väljarförteckning och stoppar ner kuvertet i urnan.
Rörelsehindrade kan få hjälp. Valhemligheten bevaras. Personalen har tystnadsplikt.
Vitsen med förtidsröstning är att man inte måste göra det på hemorten. Kommunens valnämnd ser till att rösterna hamnar i rätt valdistrikt.
Fast definitivt är inte valet. Den som förtidsröstar den 30 augusti har nästan tre hela ångerveckor på sig fram till valdagen. Då går det att rösta igen.
Det är den sista rösten som räknas, säger Johanna Lindquist.
Särskilt nervös inför den nya uppgiften är hon inte.
Nej, vi ska bara klara vad de gjort på posten tidigare. Det
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!