Biblioteksslakten började på 90-talet

I Nyköping fanns en gång, för inte så väldigt många år sedan, 14 bibliotek. De som bodde i orter som Sjösa, Jönåker, Svalsta och Nävekvarn behövde inte åka hela vägen in till Nyköping för att låna veckans skörd av bilderböcker, kvällslitteratur och lustläsning. Men på 90-talet skulle kommunen spara pengar och Nyköpings stora biblioteksslakt inleddes.

Övrigt2003-01-21 22:56
Först stängdes Buskhyttan, Stenkulla och Husby-Oppunda. Och i mars 1992 var det dags för Oppeby, Svalsta, Brandkärr, Sjösa och Jönåker.
Då protesterade bibliotekspersonalen. De tyckte att det dyra biblioteket i Herrhagsskolan på Arnö kunde läggas ner istället. Det kostade nämligen ensamt lika mycket som de fem nedläggningshotade biblioteken och från Arnö är det ändå ganska nära in till Culturum.
Den gången sa politikerna nej. De ville satsa på sitt nya flaggskepp Arnö centrum. Kommunalrådet Per Swing (c) förklarade att Arnö var ett område under utveckling och att den nya stadsdelen behövde ett bibliotek. De andra fem biblioteken stängdes istället.
De vackra orden hindrade dock inte politikerna från att genast börja snegla på Arnö bibliotek nästa gång det var dags att spara pengar bara fem månader efter att de talat om hur väl biblioteket behövdes.
Som en sorts akut livräddningsinsats flyttades ansvaret för Arnö bibliotek till skolan, men efter ett drygt år gav de också upp. De hade inte råd att hålla biblioteket igång längre. Arnöborna hittade för övrigt aldrig till sitt vackra men folktomma bibliotek och kommunanställda talade öppet om en felsatsning när böckerna packades ner i flyttkartonger i april 1994.
Försök att rädda de nedläggningshotade biblioteken har gjorts. Teater Sörmland och Tuna hembygdsförening tog över böckerna i Stenkulla och Svalsta, men de föreningsdrivna biblioteken har inte fungerat. Några nya böcker köps inte in, och låntagarna är mycket få.
I april 1995 stängdes biblioteket i Nävekvarn, en av de filialer som politikerna länge sparat för att det är långt in till centralorten. Den gången var det socialdemokratiska politiker som höll i yxan, trots att ett av s-vallöftena var att satsa på filialbiblioteken. Istället talades det om en satsning i Tystberga och Stigtomta genom att biblioteken flyttades till skolan.
Nu visar det sig alltså att även det var ett steg mot nedläggning. Åtminstone i Tystberga.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om