Regnet öser ner över borggården på Nyköpingshus. Dropparna smattrar mot stolarna som snart ska rymma en förväntansfull premiärpublik. De senaste åren har ett uppspänt tak skyddat publiken, i år sitter åskådarna under bar himmel.
– I år är det inte bara blod som kommer att stänka på publiken, säger Jerk Ohlson Westin med ett leende.
– Det är häftigt att spela om det spöregnar, det blir bara mer känsla. Och vi har regnponchos som publiken får låna, fyller Pär Malmström i.
Jerk Ohlson Westin och Pär Malmström är veteraner i det maskineri som utgör Nyköpings gästabud. I 16 år har Pär Malmström dragit på sig Hertig Valdemars dräkt, i år delar han rollen med Jerk Ohlson Westin som tar över efter de två inledande veckorna. Innan dess gör Jerk Ohlson Westin rollerna som Torvald Bryggare och Swalabeck, mannen som dödar Valdemar.
Jerk Ohlson Westin gjorde entré i gästabudet som sexåring. Efter att själv ha varit bland de yngsta i gänget gläds han åt att se nya unga statister växa en decimeter för varje sommar.
– Det är fantastiskt vad folk växer här, man ser hur mycket som händer med dem under spelperioden.
Så, hur har historieintresset påverkats av att sommar efter sommar kliva in i 1300-talet?
– Perioden mellan 1292 och 1321 har vi riktigt bra koll på. Sen kommer helt klart ett glapp, skrattar Pär Malmström.
I huset bakom spelplatsen ligger prydliga högar av kläder i spiselkransen. Var och en toppad med en handskriven namnlapp. Med ett hundratal statister och skådespelare gäller det att ha koll på grejerna. Från rummet intill hörs ljudet av en symaskin, där sitter Eva Westin och lappar orkesterledarens byxbak. Hon pekar mot en hög med kläder på golvet.
– Där lägger de allt som har gått sönder efter varje föreställning. Rätt vad det är så är det en skjorta som spricker eller någon som ramlar och har sönder ett par byxor. Vi har en tjej som sitter och lagar kläder under hela spelperioden, säger Eva Westin.
Årets föreställning följer mångt och mycket i spåren av förra årets uppsättning. Nu som då spelar musiken en stor roll med liveband på scenen och bärande sånginslag. Nytt för i år är att budskapet på scenen förstärks med hjälp av utplacerade tv-monitorer.
– Bilderna på monitorerna kommer att berätta saker som inte syns på scenen och ge mer djup åt historien, säger Pär Malmström.
När klockan närmar sig repetitionstid droppar de in i lokalerna, statister, skådespelare och tekniker. Någon äter en macka, en annan tar på sig hätta och blus och någon lägger sista handen vid sminket. Jerk Ohlson Westin häller en djupröd vätska i en avklippt pet-flaska, i kväll kommer blod att flyta på scenen.