Det kommer ett tips till redaktionen. En kvinna är orolig för en av tiggarna som sitter utanför en av de stora matvarubutikerna i Nyköping. Hon ska heta Gabriela och kommer från Bulgarien. Gabriela har varit här i omgångar det senaste året tillsammans med sin man, farfar och en bror. Dagtid sitter de runt om i Nyköping. På nätterna bor de vid den gamla stärkelsefabriken mellan Stigtomta och Jönåker. Vid flera tillfällen har de blivit trakasserade av nattliga inkräktare. Tipsaren tror att det kan vara ett medborgargarde som hotar familjen nattetid. Vi söker upp Gabriela för att höra vad som hänt. På knackig svenska och med hjälp av illustrationer i undertecknads anteckningsblock försöker hon förklara.
Jag är rädd
Gabriela, EU-migrant
Det här är en berättelse om människor som tar sig hundratals mil för att få ett bättre liv, invånare som inte vill bo nära en kåkstad, markägare som drabbas av olaga intrång men inte längre orkar göra något åt det, myndigheter som hänvisar till varandra, och en lagstiftning som inte hängt med i tiden.
Två veckor tidigare väcktes gruppen mitt i natten av att flera fordon stod och gasade utanför husvagnen där hon och maken låg och sov. Gabrielas man gick ut för att skrämma bort dem. Ett av fordonen var en mindre lastbil. När Gabrielas man tog upp jakten efter de nattliga inkräktarna försökte föraren i lastbilen köra över maken. Hon visar bilder i sin telefon på en totalförstörd bil.
Gabriela ringde 112 och polisen kom till platsen. Då var gärningspersonerna redan borta. Hon uppfattar att en polisanmälan gjordes, polisen gjorde i alla fall anteckningar i ett block. Polisen fick enligt Gabriela också registreringsnumret på lastbilen. Men sedan dess har hon inte hört något.
Hon visar ännu en bild. Den föreställer en husvagn som fallit ihop som ett korthus efter att en traktor försökt bogsera bort den i slutet av juni. Vid ett annat tillfälle vaknade familjen av att okända personer kastade smällare mot lägret och att det börjar brinna vid ett av magasinen på tomten. Händelsen finns på film. Det är uppenbart att någon eller några försöker sabotera delar av deras trygghet i Sverige.
– Jag är rädd, säger Gabriela.
Den 27 juni i år inkommer ett larm till SOS. Initiala uppgifter pekar på att det inträffat en trafikolycka med flera fordon inblandade, samt att en person sitter fastklämd. Olycksplatsen ska vara vid en övergiven fabriksbyggnad, strax utanför Stigtomta. När räddningstjänsten anländer till platsen möts man dock av något helt annat.
– Det var ägaren på platsen som hade ledsnat på några som haft bilarna parkerade på området, och då lyft bort dem. Det handlade absolut inte om någon olycka, så det där fick de reda ut själva, säger man på Sörmlandskustens räddningstjänst till Tommy Johansson, tjänstgörande reporter på SN samma kväll.
Enligt uppgift ska ägaren ha försökt transportera bort bilar med hjälp av en traktor. Det rapporteras inte om några personskador i samband med händelsen.
Men markägaren, 65-årige Per-Magnus Johansson från Skänninge, befinner sig inte i Stigtomta den här kvällen. Enligt egen utsago har han inte varit vid den gamla fabriken sedan han med kronofogdens hjälp försökte få elva EU-migranter avhysta från sin egen mark år 2016. Under en kort telefonintervju berättar han att det finns risk att lokalbefolkningen börjat tröttna på migranterna som slagit sig ned på marken vid den gamla stärkelsefabriken i Stigtomta. Migranterna uppför sig enligt Per-Magnus aggressivt när "lokalbor" försöker tala dem tillrätta.
– Det finns risk att man tar saken i egna händer, om man säger så, säger han.
Läs de andra två delarna i SN:s reportage
► Polisen: "Den som bildar medborgargarden kan råka illa ut rättsligt"