Bio- och middagskoncept ger Nyköpingsbor jobb

En dry martini till Bondpremiären eller marängsviss till senaste Disneyrullen? Det är snart möjligt när Svenska bio och Pinchos gör pilotprojekt i just Nyköping. Omkring femton personer anställs på den nya restaurangen. Svenska bio satsar mellan en och två miljoner kronor på projektet.

Simon Gergin, Samuel Gergin, Viktor Gergin och Mikael Håland har olika favoritfilmer men är överens om att den nya restaurangsatsningen kommer att locka större publik till Biostaden.

Simon Gergin, Samuel Gergin, Viktor Gergin och Mikael Håland har olika favoritfilmer men är överens om att den nya restaurangsatsningen kommer att locka större publik till Biostaden.

Foto:

Övrigt2017-11-03 20:00

– Vi vill fortsätta skapa upplevelser för publiken. Tidigare vallfärdade folk till Nyköping för att vi hade största bioduken, nu hoppas vi att de kommer för det här nya konceptet som inte finns någon annanstans, säger Mikael Håland, etableringsansvarig på Svenska bio.

Han är i Nyköping för att träffa bröderna Viktor, Samuel och Simon Gergin, som driver franschiserestaurangen Pinchos i Norrköping. Nu har de blivit tillfrågade att dra i gång även i Nyköping, i tätt samarbete med biografen.

– Vi är världens första app-restaurang. Det tror jag lockar. Det är ett väldigt barnvänligt koncept, själv känner jag att jag får i mig det lekfulla så fort jag kommer in i restaurangen, säger Samuel Gergin och berättar att alla Pinchosrestauranger runt om i landet har cirkusstil med olika underteman.

Den nya restaurangen får 200 sittplatser och kommer att ligga i nuvarande restaurangens utrymme i Biostaden på Högbrunn. Redan nästa vecka börjar ombyggnadsarbetena och premiären beräknas till början av februari.

Kommer ni att behöva anställa lokalt?

– Ja, tio heltidare och kanske fem på deltid, säger Samuel Gergin, som tar med sig köksmästaren från Norrköping som redan har arbetat in sig på konceptet.

Samtidigt som restaurangmiljön byggs upp investerar Svenska bio i en sjätte biosalong, med drygt 40 platser. Bokar man plats där kan man samtidigt beställa mat och dryck från restaurangen, och äta medan man ser filmen.

– Det blir en vip-salong med elektriskt styrda reclinerfåtöljer. Det blir gott om benutrymme, så ingen ska behöva snubbla med maten, lovar Mikael Håland.

För bions del ligger investeringen på mellan en och två miljoner kronor, varav själva filmprojektorn går loss på cirka 350 000.

– Det är bra biobesökare i Nyköping. Vi gick från 65 000 besökare per år till 130 000 när vi öppnade Biostaden, säger Mikael Håland.

Han konstaterar att parkeringen fortsätter att vara en utmaning, men främst dagtid och speciellt under pensionärsbion.

– Vi kommer att skapa ett bättre flöde. Men kvällstid är det inga större bekymmer, säger han.

Pinchos

Har fördubblat antalet restauranger senaste året och finns nu på ett 40-tal orter över hela Sverige.

Är en app-restaurang. Man beställer via sin smarta telefon och hämtar maten vid köket.

Har cirkustema på sina restauranger. På menyn finns smårätter från hela världen, som dumplings, plankstek, burritos och risotto.

Öppnar i Nyköping sin första restaurang i samarbete med Svenska bio, så man kan se film samtidigt som man äter och dricker.

Premiären är planerad till februari. Svenska bio utlovar förhandsvisning på en än så länge hemlig film.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!