Årets sommar började tidigt och det har varit riktigt hett i butiken i Björkvik. Nu jobbar en firma med att installera det nya kylsystemet som Roger och Carina Esko äntligen haft råd att investera i.
– Det betyder jättemycket. Det har varit fruktansvärt varmt här, luften har stått stilla. Det blir tufft att jobba när det är så varmt, säger Carina Esko.
I ganska exakt fyra år har paret Esko drivit Matöppet i Björkvik. Carina sköter personal och har koll på varor och beställningar. Roger sköter administration och ekonomi.
– Nu har vi nått fram och kunnat investera i ac:n, säger Carina och Roger flikar in att EU-stödet också gjort sitt till.
– Det är ovärderligt. Vi hade inte kunnat göra det själva, säger Roger och menar att bidrag behövs, i alla fall i en startfas, för en levande landsbygd.
– Jag begär inte att man ska kasta pengar på oss. Men man säger att hela Sverige ska leva och man vill komma hit och äta glass. Men vi behöver ha kundunderlag året runt och jobba på, säger Roger.
Bättre inomhusklimat gynnar såväl anställda som varor, förklarar de och menar att det förhoppningsvis också bidrar till en fortsatt positiv spiral för verksamheten. För hittills har det gått bra för verksamheten. Men det är inget de ger politiker eller politiken cred för, utan menar helt handlar om deras egna hårda jobb.
– Landsbygdspolitiken på riksplanet fungerar nog. Men på det lokala planet är det inte så bra. Det saknas engagemang. De är mycket ute och pratar, men har inga medel. Det händer inte ett skit av vad de pratar om, säger Roger och menar att mellan valen står det ganska stilla.
– Men vår verksamhet måste vara igång ändå.
I fyra år har han hört lokalpolitiker prata om att Katrineholms landsbygd ska få servicepunkter. De ska ge invånare på landsbygden tillgång till offentlig service, utan att de behöver åka till huvudorten. Servicepunkter byggs upp i lokala livsmedelsbutiker. I Julita och Valla finns de två första och i slutet av sommaren är tanken att den tredje invigs i Matöppet i Björkvik.
Kommunen lovar att det i servicepunkten ska gå att få enklare kommunal information, tillgång till trådlöst internet, människor ska kunna låna Ipads och få tillgång till kommunens alla digitala tjänster.
– De har pratat om det där sedan vi började. Då betydde servicepunkten mycket för oss, eftersom man får en del pengar för det, säger Roger och menar att de under åren i stället byggt upp rörelsen med egna muskler och det har blivit ett viktigt nav för bygden.
– Folk ska inte behöva åka till stan för att få service, säger han.
Hos dem finns utlämning från Systemet, spelservice, apoteksvaror, paketservice, banktjänst och uttagsautomat. Sedan i mars är Matöppet en detaljhandel, vilket betyder ökat utbud, ökad omsättning och ökat kundantal.
– Nu har vi priser som tangerar dem i stan. Vi har inte allt i varor, för det har vi inte lokaler till, men nästan allt, säger Roger.
Det är också Eskos som sköter macken intill butiken. Tillgång till drivmedel är viktigt för en levande landsbygd.
– Bil måste du ha här, annars är du låst, säger Carina.
För 18 år sedan kom paret Esko från Kiruna. Roger gillar inte snö och kyla. Carina är same och menar att kanske har hon det där med att flytta runt i blodet. För de hade flyttat runt rätt mycket och behövde en fast punkt. Det blev Björkvik.
– Här är det lugnt och skönt, säger Carina, som uppskattar tystnaden.
– Men jag blir nog aldrig Björkviksbo, säger hon och menar att hon heller inte är säker på att de stannar här för gott, men åtminstone tills yngsta barnet slutat nian.
När de kom hit var de en familj med två vuxna och nio barn. Ytterligare två har fötts söderöver och nu är de sammanlagt 13 i familjen. Kvar i huset i dag är de fyra, resten är utflugna.
Genom åren har barnen stått och väntat på bussen vid vägen för att åka till skolan i Katrineholm.
– Kommunikationerna här är dåliga, säger Carina och förklarar att missar barnen skolbussen är det timmar till nästa.
Bristen på kollektivtrafik påverkar också arbetsschemat i butiken, där de är sammanlagt fem som jobbar.
– Vi har inrättat vårt arbetsschema efter busstiderna. Vi har svårt att rekrytera här i bygden och man måste ju kunna ta sig hit, säger Roger.
Det går en tur hit på morgonen och en på kvällen mot Nyköping. Från Katrineholm går det ungefär en tur i timmen mot Björkvik och den som hängt i Katrineholm på kvällen kan ta beställningstrafik hem.
Eskos pekar på att deras ungdomar hemma lackar ur på dålig mobiltäckning och att de inte har obegränsad tillgång till surf.
– Det ska ju bli 100 procent täckning sista december, vad vi förstår, säger Roger och pekar på att bättre uppkoppling också ger nya möjligheter till service, kanske en mötesplats med filmvisning och konserter på länk.
– Vi är fullständigt beroende av uppkoppling här, säger Roger om situationen i butiken och förklarar att de där satsat på mobilt bredband.
Förutom Roger och Carina är det ytterligare tre som jobbar i butiken. De jobbar mycket och extra mycket när någon drabbas av sjukdom.
– Det går åt en del personal för att driva butiken och egentligen skulle vi behöva vara fler. Men vi har inte råd, säger de och vittnar om långa arbetsdagar, som inte tar slut för att butiksdörren blir låst.
– Du måste vilja driva företag och du måste driva det själv. Du har inte en massa system som hjälper dig och du behöver få det vinstdrivande, säger Roger och förklarar att ambitionen hela tiden varit att få till en dräglig situation, så att de kan ta semester och ha ett liv som alla andra som jobbar.
– Det är kunderna som gjort att vi kan göra det vi gör, säger Roger.
Men för att fortsätta borga för en levande landsbygd behövs också en inflyttning. Inflyttning kräver bostäder.
– I dag är det svårt att få tag på ett hus och flytta hit. Det finns många äldre som bor kvar i sina hus, de har ingenstans att flytta, säger Roger och pratar om att en bostadsväxling behövs.
– Kommunen borde bygga lite nya lägenheter här, säger Carina.
– Då kan vi få till en växling, unga flyttar in i husen, äldre till lägenheter. Alla kan och vill inte bo i stan, då måste man rusta upp landsbygden, säger Roger.
Kunder som börjar strömma till utanför butiken, där vi sitter och pratar.
– Vi öppnar snart, hojtar Roger och Carina.
Nu är det högsäsong i butiken. Men sedan blir det vinter.
– Den här vintern är helt avgörande för om vi ska orka fortsätta. Men vi ser hoppfullt på det. Vi har våra stamkunder och ett ökande kundunderlag med det nya konceptet. Det är för kunderna vi finns, men man måste vara realist och det krävs både engagemang och vilja för att driva det vi gör, säger Roger.
Vad händer med Björkvik utan butiken och servicen här?
– Det vore katastrof att tappa navet. Det innebär på sikt att befolkningen minskar, med resultat att även vår omsorg och skola försvinner och huspriserna dyker, säger Roger.
– Då försvinner hela Björkvik, säger Carina.