Björn Lövin tar plats i Gryt

När Moderna museet återinvigdes 2004 ägnades ett rum åt Pablo Picasso, ett åt Andy Warhol och ett åt Björn Lövin. Ändå är det inte alla som vet vem den sistnämnde var. En retrospektiv utställning visas från och med i morgon i Gryt.

Foto:

Övrigt2014-07-02 09:24

"John Löwenskjöld var en av vår tids stora män. Endast hans personliga tillbakadragenhet och blygsamhet hindrade att han skulle bli så känd som hans insats förtjänade."

Så börjar "Till minne av en stor man", den fiktiva dokumentär som 1972-1973 ingick som en del i Björn Lövins utställning "In Memoriam" på Göteborgs konsthall och Liljevalchs. Doktor Löwenskjöld är en av Lövin påhittad karaktär, grundare av det allsmäktiga försäkringsbolaget ILAC.

Nu visas filmen i Gryts gamla prästgård norr om Stjärnhov. Barbara Martin Korpi, som sedan 2008 ordnar sommarutställningar under namnet "Konst i Gryt", kallar Björn Lövins konstnärskap för det svåraste hon tagit sig an hittills.

– Då har jag ändå ställt ut Erland Cullberg, Maria Miesenberger och en hel rad andra. Men Björn har vi inte riktigt vågat oss på förrän nu. Dels för att vi kände att det kanske inte riktigt skulle få plats, dels för att det är en utmaning rent innehållsmässigt, säger hon.

Björn Lövin har gjort både tavlor och skulpturer. En del av dem visas nu i Gryt, men det är egentligen inte de som är huvudsaken. Som konstnär jobbade Björn Lövin med idéer och koncept, förkroppsligade i vad som på 70-talet kallades "miljöer".

I dag används begreppet installationer.

– Det finns exempel på konstnärer som gjorde det före honom. Men han var tidigt ute, och han gjorde det på ett nytt sätt, säger Jakob Zetterström, curator för utställningen i Gryt.

Jakob Zetterström är son till Barbara Martin Korpi, som under 70- och 80-talet levde tillsammans med Björn Lövin. Han kände honom med andra ord väl både som person och konstnär.

Arbetet med att sätta ihop utställningen liknar han vid arkeologi.

– Jag har gått igenom och sorterat hundratals lösa diabilder, till exempel. Det kändes som att det behövdes.

De rent fysiska verken hade Björn Lövin ett högst osentimentalt förhållande till, berättar han. I nedre delen av utställningssalen ligger konturen av en kropp, använd i installationen "Live Show" som visades på Moderna museet 1974.

Innan Björn Lövin gick bort, 2009, hade han enligt Jakob Zetterström och Barbara Martin Korpi pratat om att använda formen som fågelbad.

– Det känns typiskt honom, säger Jakob Zetterström.

Det faktum att Björn Lövin var erkänd, men inte speciellt välkänd, förklarar de också med hans personlighet. Han sålde nästan ingenting, utan drevs av en vilja att lyfta fram idéer. Utarbeta koncept. Kritisera konsumtionssamhället. Modernt – och pretentiöst om man så vill.

Det som postmodernismen delvis gjorde inaktuellt har på senare år aktualiserats på nytt.

"Konsument i oändlighet – Herr P:s penningar", "In Memoriam, "Live Show", "Minnet sviker" och "C – Kampen om verkligheten" ger alla på olika sätt uttryck för det undersökande, bestämda och idéburna som var Björn Lövins signum.

Delar av de fem installationerna går fram till den 31 juli att se i Gryt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!