Elin Svedlindh fick en smärtsam lärdom. Efter studier till frisör på Kungsgårdsgymnasiet i Norrköping började hon samla ihop de timmar som krävs för att få göra gesällprovet. Då visade det sig att hennes utbildningsplats, en salong i Norrköping, inte accepterades. Salongen hade inte tecknat kollektivavtal. Och Elin hade ingen handledare med gesällbrev.
– Jag blev gråtfärdig när jag förstod att jag måste göra 3000 timmar till för att få göra mitt gesällprov, berättade Elin Svedlindh i SN i våras.
Hennes känslor åkte berg- och dalbana.
– Först tänkte jag bara strunta i gesällbrevet och jobba ändå. Sedan funderade jag på om det här var ett tecken, på om jag verkligen skulle bli frisör.
Elin stod på ruta ett. Men med stort stöd av Karin Saelid, som driver Salong Trixie i Nyköping där Elin gjorde praktik under sina två första gymnasieår, ställde hon in sig på att klippa sig igenom timme för timme för att få papper på sina yrkeskunskaper.
– Gesällbrevet är en kvalitetsstämpling, som ger status. Och i framtiden lär det komma krav på gesällbrev för att få köpa de kemikalier som behövs.
Karin tog kontakt med Ted Gemzell, vd för Frisörföretagarna och representant i Frisörernas yrkesnämnd, FYN. Hon förklarade Elins situation. Han återkom senare till Elin med besked, berättade att hon skulle få göra ett mindre prov med två moment.
På morgonen den 21 juli gick Elin, med en cykelkorg fullpackad med utrustning, till Salong Maxim.
– Jag var dö-nervös. Jag visste att jag kunde och ville inte förstöra för mig själv när jag nu fick chansen.
Under stor koncentration gjorde Elin en klassisk herrklippning och en permanent. Frisören Åsa Larsson bedömde att Elin var redo att göra gesällprovet.
– Jag blev överlycklig, pussade till och med min ena kund på kinden, säger Elin och skrattar åt minnet.
När hon fick veta att hon skulle göra provet redan under hösten blev hon nervös igen.
– Hur ska jag hinna? Vilka modeller vill jag ha? Kan de komma då? Vilka recept ska jag ha på färgerna? Jag måste måla skulpturteckningar. Det blev tusen tankar på en gång.
Tidigt på morgonen, söndagen den 26 oktober, åkte Elin och hennes fem modeller till Eskilstuna, där provet skulle avläggas.
– Det är ett väldigt svårt prov och det är få som klarar alla 13 momenten första gången.
Men det gjorde Elin! När hon fick beskedet på plats, samma kväll, grät hon av glädje, gjorde high five med och kramade sina modeller.
– Sedan kom tanken: Vad ska jag göra nu?
Ja, nu är hon anställd av Karin Saelid. Karin har många års erfarenhet och kan ge Elin råd, samtidigt som Elin kan lära Karin lite nyare saker.
– Nu jobbar jag på att få en egen kundkrets, det tar cirka tre år. Jag vill vara en väletablerad frisör, som har fullt från morgon till kväll och som folk pratar om, säger Elin.