Blått i topp på potatisens trendlista
Den är lika eftertraktad till barnkalaset som till gourmetmiddagen den mörkblå ovalen som seglat upp i topp på potatisarnas trendlista. Blå Kongo lyder namnet på denna nyttoväxt, som alltfler provar på att odla själva.
Jämsides med sparrispotatisen är den trendigast av alla sorter just nu. Den gör succé på barnkalasen när man bjuder på blått potatismos, och används flitigt av landets gourmékockar, säger potatisodlaren Lars Petersson, chef för östgötska Stubbetorp som levererar potatis till sörmländska butiker.
Därför har han låtit en genbank ta fram sättpotatis av sorten, så att folk ska få chansen att odla den hemma i sina egna trädgårdar. I vår kan den köpas i åtminstone ett par av Nyköpingstraktens butiker.
Enligt Lars Petersson är det bättre att använda plomberad, kontrollerad sättpotatis som utsäde, istället för vanlig matpotatis som en del hemmaodlare tidigare har gjort. Detta då matpotatisen kan bära på sjukdomar, som i sin tur kan förstöra odlingsjorden för flera år framåt.
I övrigt gäller precis samma odlingsråd som för all annan potatis, säger han.
Men varifrån kommer Blå
Kongo?
Härstamningen är okänd. Det troligaste är att den kommer från Peru, precis som all annan potatis, säger Ing-Britt Bennvid, assistent på Nordiska Genbanken i Alnarp.
Hur potatisen, som även har kallats för svartpotatis, har fått sitt afrikansk-klingande namn är inte heller klarlagt.
Men troligen är det någon av forna tiders odlare som tyckt sig se en koppling mellan landet Kongo och den mörkhyade potatisen, säger Lars Petersson, som har forskat i sina produkters historia.
Det är förstås den intensivt blå-lila färgen som har gjort sorten särdeles populär på tallrikarna. Men hur smakar den? Varsågoda att prova själva SN har botaniserat bland serveringsförslagen!
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!