Blått monopol på sanningen

Det pratas mycket om berättelser i politiken nu för tiden. De handlar om hur sakernas tillstånd ter sig och vad Sverige behöver. Sedan förra valet har Allians­regeringens story varit ohotad från vänsterhåll. Om Social­demokraternas föreslagne ledare Stefan Löfven hinner skriva ihop en egen bästsäljare till nästa val återstår att se, förutsatt att han sitter på partiledarposten 2014.

Övrigt2012-01-27 05:00

Att Alliansens innehar ett långvarigt monopol på sanningen blev tydligt när statsminister Fredrik Reinfeldt svarade på folkets frågor i radioprogrammet Studio Etts telefonväkteri i onsdags. Frågor om sjukförsäkringar, utförsäljningar och klassklyftor brukar ställa höger- och vänsterargumenten på sin spets. Låt vara att det inte är lätt för inringande medborgare att debattera med en statsminister. Men Reinfeldt brydde sig inte ens om att bemöta de eventuella motargument som skulle kunna dyka upp i en Allianskritisk lyssnares huvud. Moderatledaren framstod mer som en informerande byråkrat än en visionsburen politiker. Att inte dra upp sin motståndares argument är en metod för att inte väcka den björn som sover. Men just nu finns det inte ens någon björn att vara rädd för.

Reinfeldt avstod från alla instämmanden och trevligheter som regeringschefer brukar använda sig av när de pratar med gräsrötterna. Statsministern var stenhård mot en frågeställare som sade att han hade fått höjd skatt, höjt högkostnadsskydd och sänkt sjukpenning och undrade hur han tack vare det skulle må bättre. Det ska löna sig att arbeta, var kontentan av svaret.
Magstarkt och djärvt, kan man tycka, inte minst eftersom det kom från en högerpolitiker. Men inget mer än upprabblandet av Alliansens sanning krävs just nu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om