Det var på hösten 2016 som en äldre kvinna sökte vård för en kronisk inflammationssjukdom som lett till synförsämring. Grå starr konstaterades och patienten skickades till vårdgivare utomläns för operation och gick sedan på sedvanliga efterkontroller.
Några månader senare uppstod dimsyn på ögat och kvinnan fick behandling med kortisonögondroppar, men två månader senare fanns besvären kvar varför behandlingen upprepades.
Dock även denna gång utan förbättring och efter en tid uppstod ögoninflammation.
Patienten hänvisades sedan till ögonkliniken i Nyköping, där man ansåg att inflammationen var så allvarlig att remiss till regionsjukhus ordnades omedelbart. Väl där noterades att näthinnan var så pass svårt skadad så operation inte var möjlig.
Ett ovanligt virus bedömdes ha orsakat synskadan, som ledde till att patienten blev blind på det tidigare skadade ögat.
Görel Wachtmeister, chefsläkare i Nyköping, har efter detta gjort en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg enligt Lex Maria för både Ögonkliniken i Sörmland och Novius ögonklinik i Stockholm. Man menar här i anmälan att det var infektionen och inte operationen i sig som orsakade förlust av syn. Frågeställningen är vidare om man hade kunnat undvika skadan vid mer aktivt remitterande för extensiv utredning och vilket ansvar som ska läggas på patienten själv i vårdsökande.