Blodfattigt i semestertid på lasarettet
Lagret av blod på blodcentralen i Nyköping har minskat under sommaren men än så länge har man läget under kontroll. En större olycka kan innebära att Nyköping får begära hjälp från Eskilstuna och Katrineholm.
Men vi har ett bra samarbete mellan blodcentralerna här i Södermanland, vi tar hjälp av varandra, säger Kerstin Blom.
I Eskilstuna säger Tomas Hylvander på blodcentralen vid Mälarsjukhuset att lagren krymper, men just nu råder inget krisläge.
Men en enda stor operation eller trafikolycka kan innebär att våra lager går åt, och då kan det bli värre, säger Tomas Hylvander.
Både blodgivare och personalen på blodcentralen tar ledigt under sommaren, och därför har man i Nyköping inte öppet för tappning alla dagar.
Men nu har vi lagt in ett par extra dagar nästa vecka för att inte våra lager ska bli tomma, säger Kerstin Blom.
Det finns alltid en risk att en stor olycka kan kräva mycket blod. Men hittills har det inte varit några problem i Nyköping.
Vi ger bara blod när vi absolut måste, vi har andra vätskor att ge intravenöst också, för att till exempel hålla blodtrycket uppe, säger Chandrika Pathirana, narkosläkare på Nyköpings lasarett.
Blodet håller sig i sex veckor. En del blodgrupper är ovanliga, men i många fall kan personer med dessa mer sällsynta blodtyper ta emot blod från andra blodgrupper, till exempel från de vanligaste A+ och 0+. De som har blodgruppen 0 Rh-negativ kan dock bara ta emot blod av sin egen sort, och för dessa är det viktigt att det finns blod i lager. Ungefär 15 sådana påsar brukar finnas i Nyköping.
Blodgivare kallas i förväg till blodgivning. Blodcentralen skickar brev ungefär två veckor innan. Sedan i våras kan även kallese skickas med e-post och påminnelse via SMS i mobilen. Ungefär 40 procent av blodgivarna får sin kallelse på det nya sättet.
Det fungerar bra, de flesta kommer på utsatt tid, men det är ungefär en fjärdedel som uteblir, säger Kerstin Blom.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!