Bo i Nyköping-skyltar: Kommunen struntade i upphandling

I strid med lagen om offentlig upphandling har Nyköpings kommun köpt vägskyltar för över 1,4 miljoner kronor av PR-byrån Nordic brand reality. Köp har gjorts helt utan upphandling och så sent som i höstas köptes nya skyltar in.

Två delfakturor betalades av Nyköpings kommun till Nordic brand reality i höstas för nya vägskyltar. Totalt kostade det drygt 524 000 kronor.

Två delfakturor betalades av Nyköpings kommun till Nordic brand reality i höstas för nya vägskyltar. Totalt kostade det drygt 524 000 kronor.

Foto:

Övrigt2018-01-10 21:01

Turerna med upphandlingen av Bo i Nyköping-kampanjen fortsätter. Nu visar det sig att Nyköpings kommun helt har låtit bli att upphandla delar av den och att uppdragen har gått direkt till PR-byrån Nordic brand reality, det bolag som har fakturerat Nyköpings kommun drygt 27 miljoner kronor sedan 2010.

Kommunen har använt sig av PR-byrån för att köpa in vägskyltar, något som inte är en del av ramavtalet som alltså ska täcka in reklamtjänster för cirka en miljon kronor per år. Redan 2009 beställdes ljusskyltarna som står vid E4. Uppdraget att skaffa skyltar och sätta upp dem gick till Nordic brand reality och kostade kommunen drygt 1,4 miljoner kronor.

Informationstavlor låter inte som en tjänst som ingår i deras uppdrag

Göran Adolfsson, upphandlingschef

Det finns två problem med beställningen. För det första är det ett brott mot ramavtalet i det avseendet att inköpet inte gäller marknadsföringstjänster utan inköp av skyltar. För det andra ligger summan långt över den gräns som fanns då för när en ny upphandling behöver göras.

Upphandlingsenheten var inte inblandad, utan beställningen gjordes av kommunikationsdirektören. Göran Adolfsson, chef på upphandlingsenheten, känner inte till ärendet.

– Det måste ha varit en separat upphandling som gjordes då. Informationstavlor låter inte som en tjänst som ingår i deras uppdrag, men det tror jag nog att kommunikationsavdelningen kan svara på bättre.

Men några direkta svar från kommunikationschef Palaemona Mörner har vi inte fått. Till en början har hon svarat på mejl och dagen efter, på tisdagen har hon inte gått att nå på grund av sjukdom. Mejlledes svarar hon att ingen upphandling gjordes eftersom uppdraget gick till kommunens upphandlade varumärkeskonsult. Hon diskuterade direkt med PR-byrån och de kom fram till att ljusskyltar skulle vara bra för kampanjen.

Läs mer:Snabbkoll: Bristerna i de tidigare upphandlingarna

Det har också visat sig att ett liknande inköp gjordes så sent som i höstas. Vägskyltar till väg 52 och 53 köptes in, även denna gång direkt av Nordic brand reality. Kostnaden landade på drygt 524 000 kronor. Även om det inte riktigt når upp till gränsen då en ny upphandling måste göras bör uppdraget konkurrensutsättas i en så kallad direktupphandling.

– Då kontaktar man ett antal leverantörer och ber om anbud och så väljer man det som är fördelaktigast. Det är för att konkurrensutsätta uppdraget och då måste det finnas dokumentation på det, förklarar Göran Adolfsson som även i den frågan hänvisar till kommunikationsavdelningen.

Men någon direktupphandling gjordes inte i höstas. Det svar vi får från Palaemona Mörner via mejl är att ingen direktupphandling gjordes eftersom uppdraget gick till den upphandlade varumärkesstrategiska byrån.

Lagen om offentlig upphandling

Enligt lagen om offentlig upphandling (LOU) ska varor och tjänster som kommuner köper konkurrensutsättas.

En vara eller tjänst som kostar mer än 587 000 kronor (år 2017 knappt 570 000 kronor) ska annonseras ut för upphandling.

Men även under denna summa bör en direktupphandling göras för att konkurrensutsätta köpet och ge andra leverantörer möjlighet att tävla om kontraktet och för att hitta det för kommunen mest förmånliga erbjudandet. En direktupphandling behöver inte annonseras ut, men den ska dokumenteras.

Brott mot LOU kan leda till böter för kommunen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!