Böcker är Carls liv
Jag hörde talas om en boksamlare i Göteborg som hade så mycket böcker att hans säng inte fick plats på golvet, han fick hänga upp den i taket, säger Carl Löwendahl, som för några veckor sedan öppnade sitt antikvariat på Bagaregatan i Nyköping.
På en ganska begränsad yta har han lyckats få in cirka 4000 titlar, som han samlat på sig under femton år. Fyra dagar i veckan arbetar han som bibliotekarie på biblioteket på campus i Norrköping och på fredagarna är han ledig och säljer böcker.
Man får vara vaksam så att det inte kommer in stulna böcker eller biblioteksböcker, annars tar jag emot det mesta.
I lokalen ger en gammal radio, skrivmaskin och läslampa den rätta atmosfären och i ena hörnet vakar en uggla över kunderna. Carl tycker att det är viktigt med böcker för att kunna placera sig själv i sin omvärld, att få veta mer om historien bakom olika företeelser och få en länk till det förflutna. Själv var han tio år gammal när han klev in i ett bibliotek för första gången, det var lite gåtfullt. Bland de första läsupplevelserna minns han bokserien om Sherlock Holmes.
Jag tror uppfinningen av datorn har lika omvälvande effekter som uppfinningen av boktryckarkonsten hade på sin tid, men det finns ingen förpackning som slår boken när det gäller innehållet.
Själv föredrar Carl att läsa facklitteratur, gärna historiska böcker. Just nu är det Jean Paul Sartres självbiografi Ordet som tillhör kvällsläsningen.
Jag är väldigt intresserad av konst, särskilt grafisk konst, säger han och visar en kopia av Skapelsens sedelärande samtal, originalet var den första boken som trycktes i Sverige 1483.
Han tycker också om böcker med sammetslena svarta djuptryck och vurmar för vackra inbundna böcker.
Jag tycker det är viktigt att ta vara på de böcker som redan producerats. I Sverige är böckernas existenstid väldigt kort, man kan hitta böcker på rean som bara är tre år gamla.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!