Boende i Horn hotar med rättsliga åtgärder

Kommunens beslut att låta samtliga fastighetsägare i Brannebol få tillbaka avgiften för särtaxa, har väckt stridslusten hos boende i Horn.I en skrivelse hänvisar fyra fastighetsägare till likhetsprincipen och hotar kommunen med rättsliga åtgärder.

Efter beskedet att samtliga fastighetsägare i Brannebol får tillbaka avgiften för särtaxa, vill fyra fastighetsägare i Horn att Nyköpings kommun omprövar särtaxan även för Hornsborna. Bilden är tagen i samband med grävarbetet för VA-ledningen i Horn.

Efter beskedet att samtliga fastighetsägare i Brannebol får tillbaka avgiften för särtaxa, vill fyra fastighetsägare i Horn att Nyköpings kommun omprövar särtaxan även för Hornsborna. Bilden är tagen i samband med grävarbetet för VA-ledningen i Horn.

Foto: Leijon Hugo

Övrigt2019-01-16 08:05

– Har man funnit att särtaxan var oskälig för Brannebol, borde man göra lika för oss, säger Owe Samuelsson, fastighetsägare i Horn och en av fyra personer som står under skrivelsen som ställts till kommunstyrelsen i Nyköping.

Det handlar alltså om den extra avgift på mellan 80 000 och 100 000 kronor som Nyköpings kommun tagit ut av boende längs den nya VA-ledningen mellan Sjösa och Ånga. Särtaxan har lagts på den ordinarie anslutningsavgiften på 170 000 kronor.

I slutet av oktober slog Svea hovrätt fast att särtaxan som Nyköpings kommun tagit ut av boende längs den nya Kustledningen mellan Sjösa och Ånga inte är skälig. Det innebär att de fyra Brannebolsbor som överklagat kommunens särtaxa får tillbaka upp till 100 000 kronor vardera.

I december beslutade Nyköpings kommun att samtliga fastighetsägare i Brannebol ska få tillbaka pengar för särtaxan. Kommunjurist Tomas Wieslander uppskattar att det rör sig om drygt tre miljoner kronor, fördelat på 49 hushåll.

"Har man funnit att särtaxan var oskälig för Brannebol, borde man göra lika för oss"

Owe Samuelsson, fastighetsägare i Horn

En enskild fastighetsägare i Horn har sedan tidigare fått skälen för särtaxa prövat i mark och miljödomstolen. Domstolen gick på Nyköpings kommuns linje, och slog fast att särskilt besvärliga förhållanden rådde i området – alltså skäl för särtaxa, och fastighetsägaren fick avslag.

Owe Samuelsson hävdar att just det fallet var otypiskt för Horn, då fastighetsägaren bodde på baksidan av ett berg och att det krävdes mycket sprängningar för att nå fram med VA-ledningen till fastigheten.

– Vår bedömning är att det råder samma förhållanden i Horn som i Brannebol. Vi tror till och med att grävningen ur kostnadssynpunkt blev lägre i Horn, eftersom att det inte behövde sprängas i lika stor omfattning som i Brannebol, säger Owe Samuelsson.

Han tror därför att det finns goda chanser att vinna över Nyköpings kommun vid en rättslig tvist.

– Liksom i Brannebol har vi blivit debiterade särtaxa på oskäliga grunder. Vi har därför skrivit ett brev till kommunstyrelsen och förväntar oss ett svar senast den 10 februari, annars vänder vi oss till domstolen.

Kommunens jurist Tomas Wieslander har tagit del av skrivelsen och säger att han i samråd med kommunstyrelsen håller på att ta fram ett formellt svar på skrivelsen.

– Kommunen fick underkänt av Svea hovrätt för att vi inte lyckades formulera att rådde särskilda särförhållanden i Brannebol. Det är inte samma sak som att säga att det råder samma förhållanden i Horn. Jag kan inte säga något om innehållet i det formella svaret, men särtaxan i Horn har prövats i domstol med motsatt utslag mot Brannebol.

Kustledningen och tvisterna

Ursprungligen skulle kustledningen sträcka sig mellan Sjösa och Vålarö och hade en budget på 130 miljoner kronor.

Bygget stoppades i februari 2016 vid Ånga efter skenande kostnader.

Kommunen bestämde att alla berörda fastigheter längs ledningen måste betala för förbindelsepunkterna till det nya VA-nätet. Beslutet går inte att överklaga.

Kommunen hävdade även att särförhållanden rådde i området och lade på en särtaxa på avgiften.

Fyra personer i Brannebol överklagade kommunens beslut om särtaxa, och fick rätt i Mark - och miljööverdomstolen (Svea hovrätt) i oktober.

Domstolen slog fast att Nyköpings kommun inte lyckats bevisa att det råder särskilda "särförhållanden" i området.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!