Vad var det som hände?
‒Vi var på väg från Råby när vi kolliderade med ett vildsvin som sprang upp på vägbanan. Bussen tålde lite stryk, men tyvärr skadades vildsvinet så allvarligt att det avled. Jag och min kollega klarade oss helt utan skador men vi tvingades ställa in det sista stoppet i Harg då det hela tog lite tid och vi behövde invänta kommunjägaren, säger bussens chaufför, biblioteksassistenten Mats Sandqvist, som tillsammans med bokbusskollegorna på Nyköpings Stadsbibliotek driver instagramkontot bokbusseninykoping.
Har råkat ut för något liknande tidigare?
‒Nej och det är ju faktiskt ganska förvånande när man tänker efter. Bokbussen kör turer till landsbygden varje vecka måndag till torsdag och det är alltid mycket vilt ute och rör sig i de här mindre satellitorterna.
Skönt att det gick bra! Hittar låntagarna till bokbussen?
‒Tack! Det varierar stort mellan orterna. I Stavsjö och Råby är läsintresset väldigt stort och låntagarna nyttjar verkligen möjligheten att beställa böcker via hemsidan som vi sedan tar med i bussen.
Vad lånar folk mest för böcker?
‒Deckare är poppis, liksom modern skönlitteratur, faktaböcker och biografier. Män lånar oftare deckare, medan kvinnorna står för flest skönlitterära boklån.
Har du några lästips till SN:s läsare inför helgen?
‒Absolut! Emelie Schepps deckare "Pappas pojke" är väldigt läsvärd, liksom Harlan Cobens "Sanningen" som vi frontar i bussen just nu. Mycket intressant är också "Brandvakten" av Sven Olov Karlsson som handlar om den stora skogsbranden i Västmanland. Boken "Nazisten som teg, drömmen att skapa högerextrema terrorceller i Tyskland och Sverige" av Christoph Andersson och Andreas Förster är också ett tips om ett tyvärr aktuellt ämne. Vill man läsa en bok med sörmlandsanknytning tipsar jag om "Vargarnas tid" av Elisabet Nemert, det är lättläst och bra skönlitteratur som utspelar sig i Gnestatrakterna under andra världskriget.