Bokläsning lönar sig
För tredje året har ett läsprojekt genomförts i Nyköpings kommun. Resultatet har nu utvärderats och trenden är tydlig och kanske inte så förvånande. En ökad satsning på att läsa böcker ökar läskunnigheten hos barn och ungdomar.
Den utvärdering som gjorts speglar ett års skolarbete. Två testgrupper har prövats. Dels elever i årskurs 2-3, dels elever i årskurs 4-9. Vid det första testtillfället hade en fjärdedel av eleverna mycket dålig läsförmåga. Något fler än hälften hade medelgod förmåga. De elever som hade kommit mycket långt i sin läsutveckling uppgick till ca 19 procent.
När eleverna testades en sista gång hade siffrorna förändrats. Den grupp vars läskunnighet var mycket bra hade blivit dubbelt så stor. De barn med dålig förståelse hade minskat med hälften. Och gruppen med medelgod förmåga uppgick till knappt 50 procent. Den största förbättringen stod högstadieleverna för. Specialpedagog Kajsa Molin, som är ansvarig för utvärderingen, konstaterar i sin rapport att det aldrig är för sent att att förbättra sina färdigheter. Hon rekommenderar att arbeta målmedvetet och intensivt med ungdomslitteratur för att stärka högstadiegruppens läsförmåga ytterligare.
Olika metoder har använts för att arbetet med böcker och läsning.
En förutsättning är att läraren själv håller sig á jour med barn- och ungdomslitteraturen. Viktigt är också att hitta rätt bok till rätt elev.
Det kan ofta vara nyckeln som öppnar dörren till elevens läsintresse.Den gemensamma läsupplevelsen har också varit viktig för många barn, alltså att kunna skratta och känna tillsammans med de andra i klassen inför samma bok. Även frågeställningar i böckerna har ventilerats. De pengar som avsatts för inköp av ny barn- och ungdomslitteratur har haft avgörande betydelse för projektets goda resultat, menar Kajsa Molin i sin utvärdering.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!