Bolag letar zink i Tunabergsgruva
Det kan vara dags att öppna nya gruvor i Tunaberg. Ett prospekteringsbolag vill leta bland annat zink i ett område vid de gamla Kärrgruvorna. Jag hoppas att de inte hittar något, säger Bo Jonsson som har sitt torp mitt i skattkartan.
Å ena sidan är han rädd för att en modern gruvdrift kan förstöra unika naturvärden och kanske tvinga honom bort från det omsorgsfullt renoverade torpet. Å andra sidan är han kittlad av tanken att det åter skulle kunna utvinnas värdefulla mineraler på de historiska platserna.
Jo, det är tveeggat. Man vet inte vad som händer, säger han.
Bolaget Geoforum Scandinavia AB gjorde på 90-talet stora undersökningar runt Tunaberg.
Man grävde flera meter djupa gropar och tog jordprover. Det förekom också provborrningar och undersökning med mätutrustning från luften. Nu är det dags igen.
Området har en viss potential, men det är för tidigt att säga något mer. Vi har en del andra saker på gång och har inte ens lagt upp en arbetsplan, säger Michael Bromley-Challenor vid Geoforum Scandinavia.
Bo Jonsson har haft sitt idylliska torp i tolv år och är starkt engagerad i såväl hembygdsföreningen som den lokala bergshistoriska föreningen. Tillsammans med Kjell Lundström i hembygdsföreningen funderar han över vad som ligger bakom de nya framstötarna från prospekteringsbolaget.
Priset har ju gått upp på mineraler. Det kanske är brytvärt nu?
Bolagets ansökan ska nu behandlas av Bergsstaten, som är den myndighet som handlägger frågor enligt minerallagen. Där hanteras cirka 200 undersökningstillstånd per år. På sin höjd öppnas en ny gruva vartannat år i Sverige.
En handfull torp ligger i det område som nu bedöms vara intressant.
Kärrgruvan har ett tusental besökare varje år. Vandrare på Sörmlandsleden har här en naturlig och välordnad rastplats med övernattningsvindskydd och eldstad.
Det enda som stör här är flygplanen, säger Bo Jonsson.
Först efter sommaren väntas Bergsstaten fatta beslut om undersökningstillståndet. En arbetsplan måste upprättas innan undersökningarna får börja.
Sedan ett år tillbaka ställs höga krav på samförstånd mellan bolaget och markägare.
Det är en lag som fungerat bra. Hittills har inget bolag misslyckats med att komma överens med dem som är berörda, säger Jan-Olof Hedström, bergmästare och chef för Bergsstaten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!