Trots åtskilliga kontroller och påpekanden lyckades lantbrukaren inte vända utvecklingen på gården. Länsstyrelsen har sedan hösten 2017 fått flera anmälningar om missförhållandena och gjorde också återkommande kontroller som resulterade i tre förelägganden. Bristerna som återkommit var dåligt hull på nötkreatur och häst, självdöda djur, mycket smutsig ladugård och lortiga djur. Ett akut omhändertagande avvärjdes i sista stund, bland annat eftersom LRF satte in en bondekompis som stöd.
Men nu förbjuds bonden att ha hand om klöv- och hovbärande djur och måste göra sig av med kor och hästar inom en månad.
Länsstyrelsen skriver i beslutet att lantbrukaren haft flera möjligheter att rätta till bristerna utan att lyckas. Djuren har utsatts för mycket onödigt lidande och får inte längre finnas i lantbrukarens närhet. Länsstyrelsen har garderat sig för att lantbrukaren bara skriver över äganderätten på någon annan. "Även dina möjligheter till kontakt med djuren måste kunna uteslutas".
Inför beslutet fick lantbrukaren möjlighet att yttra sig till länsstyrelsen och skrev då bland annat att det tidigare varit möjligt att jobba ett oändligt antal timmar utan större ansträngning men att det nu inte var lika lätt att hinna med. Under sommaren hade lantbrukaren laddat batterierna och planerade att fortsätta verksamheten, om än i något mindre omfattning än tidigare.
Det bet dock inte på länsstyrelsen som mycket tydligt skriver att lantbrukaren inte får fodra, rasta, vårda, träna, transportera, äga eller ha ett faktiskt inflytande över hanteringen av djur.
"Länsstyrelsen vill göra dig uppmärksam på att det inte ligger något hinder för dig att umgås med någon som har djur. Du får vara i närheten av djur, du får klappa dem och så vidare", skriver beslutsfattarna.
Djurförbudet gäller tills vidare och kan överklagas.
Under 2017 kom det in drygt 13 000 anmälningar om brister i djurskyddet till landets länsstyrelser. 200 djurförbud utfärdades, dock inget i Sörmland.