– Det är fantastiskt vad samverkan och delningsekonomi kan leda till, säger Cecilia Ekberg som tillsammans med Erika Olsson knäckte den brillianta idén att låta "Bondens Nära" ersätta "Bondens marknad" i våras.
Under flera år höll ”Bondens marknad” till på Smörtorget vid stadshuset i Nyköping, där lokala matproducenter sålde sina produkter. Initiativet rann ut i sanden. Framför allt för att de lokala producenterna tyckte att ”Bondens marknad” tog mycket tid i anspråk.
– Många av oss har fullt upp med kunder i Stockholm och det var svårt att hinna med, berättar Erika Olsson, som förutom ordförandeskapet även är bonde på Onsberga gård.
Samtidigt insåg Cecilia Ekberg att det saknades råvaror på Hellmans och att lokalen där stenugnsbageriet ligger, i stort sett stod var outnyttjad.
Bondens Nära var ett faktum. Ett tiotal lokala matproducenter ingår i "kollektivet" som varje torsdag håller till på Hellmans. En producent finns på plats varje vecka och berättar om råvarorna, hur de växt eller hur djuren levt på respektive gård, innan de slaktats.
– För mig var var projektet ursprungligen lite av en egoistisk grej. Jag stod ju där med tomma hyllor utan råvaror, säger Cecilia Ekberg.
– Det är ego för oss producenter också. Det är en ynnest att stå inne i ett varmt bageri som luktar bulle, i stället för att stå på torget och frysa.
Det personliga bemötandet har också varit en framgångsfaktor. Matproducenterna går på ett rullande schema och berättelserna om råvarorna är ofta personliga.
– Vi förklarar allt från hur en svartrot ska användas till hur prinskorvarna är tillverkade på gårdar som är mer än krav-godkända, säger Erika.
Duon planerar nu på att lansera konceptet i andra delar av Sörmland. De har också planer på hur det ska utveckla Bondens Nära, till Bondens Lära.
– Nästa steg skulle kunna vara att vi lagar mat tillsammans med kunderna och visar hur man kan göra med de fina råvarorna.