Borgerlig budget vann över majoritetens
Borgarnas budgetförslag vann omröstningen i Gnesta kommunfullmäktige med 1412 sedan miljöpartiet och vänsterdemokraterna lade ner sina röster. Intresserade medborgare fanns på plats för att följa debatten om både budget, tennisklubb och andra ärenden.
Efter drygt en och en halv timme kunde kommunfullmäktige äntligen gå till beslut i budgetfrågan.
När miljöpartiet efter en stunds överläggning hade beslutat att inte lägga fram ett eget budgetförslag och när omröstningen var genomförd och rösterna räknade stod det klart. Socialdemokraterna har inte längre majoritet i fullmäktige för sin budget.
Egentligen borde de avgå, säger Henric Sörblad (m), oppositionsråd.
Nu kommer det att bli skitspännande att se vad som händer två år framöver.
Men kommunalrådet Gert Nilsson (s) ser inga hinder att fortsätta i majoritet. Skillnaden mellan de två budgetförslagen var så pass liten, anser han.
Jag kommer att lämna in en skriftlig reservation där jag talar om vad vi har svårt att
acceptera.
Han tror att arbetet i nämnderna kommer att präglas av mer kompromissande och att miljöpartiet och vänsterdemokraterna kommer att få mer att säga till om.
Men jag ser inga problem med att vi fortsätter som ordförande i nämnderna.
Utöver budgetdiskussionen präglade medborgarintresset månadens sammanträde.
Flera åhörare var från allmänheten och mötet öppnades med att Mikael Abbemo, förälder till tennisspelande barn, läste upp ett förslag på hur klubben ska arbeta vidare för att Gnesta tennisklubb ska kunna vara finnas kvar.
Hittills har klubben fått förlängt tillstånd och kan vara kvar året ut.
Berndt Ullström (s), ordförande i kultur- och tekniknämnden, svarade att kommunen vill minska sina kostnader för tennishallen, men såg fram emot ett möte med föräldragruppen.
Det känns positivt att de vill träffa oss och diskutera, säger Charlotte Rosenström, även hon föräldrarepresentant för tennisklubben.
De första två medborgarförslagen kom tillbaka till kommunfullmäktige efter sina turer genom olika nämnder.
Det gällde dels förslaget om bullerskydd vid 57:ans väg i Björnlunda, dels om ett nytt övergångsställe över Östra Storgatan vid Dansutvägen.
Båda förslagen ska skickas vidare till Vägverket för att utredas där. Det har dröjt ett halvår för medborgarförslagen att nå så långt och det slutgiltiga svaret lär dröja. Trots det verkade ledamöterna vara nöjda med att demokratin har sin, om än långsamma, gång.
Annika Clemens
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!