Borgerlig oenighet om EMU

Två tungviktare inom ekonomi, bägge från den borgerliga sidan, möttes på måndagskvällen i aulan på Nyköpings folkhögskola. Riksdagsledamot Per Westerberg (m) argumenterade för svenskt ja till euro, förre riksbankschefen Lars Wohlin lade fam skäl till att rösta nej.

Övrigt2003-05-12 23:29
I publiken sågs många lokalpolitiker och en del unga med revor i jeansen. Folkhögskolans rektor Jan-Inge Bengtsson fördelade ordet mellan två välpolerade debattörer.
Enligt Per Westerberg är Sverige redan med i det europeiska monetära unionssamarbetet, 14 september är frågan om vi ska ta det tredje steget och införa euron här. Liksom införandet av myntet befrämjat handel, välfärdsutveckling och gemenskap i historien, tror han på euron som en universell valuta. Den finns i tolv länder med 300 miljoner invånare och snart kommer tio nya länder med 75 miljoner invånare med.

Devalveringar och fasta växelkurser tar politiker till när ekonomin gått in i väggen. Många devalveringar ger en fattig krona, de räddar regeringar men inte välfärden.
Lars Wohlin påminde om att han var statssekreterare hos moderatledaren Gösta Bohman. Hans argument mot euron är ekonomiska, men han fruktar också att euron politiskt innebär att nationernas självbestämmande upphör och ersätts av Europas förenta stater.
Vid ja till EMU förlorar vi kontrollen över vår ekonomi. Jag röstade för EU och jag är inte mindre god europé för att jag vill ha en självständig ekonomisk politik.
Efter krisår har Sverige nått ekonomisk stabilitet. Devalveringarna som Sverige haft kom av den fasta växelkursen, sade Lars Wohlin.
Jag vill inte stänga vägen för att kronan ska återta sin kraft och bli en styrka mot omvärlden.
För Per Westerberg har politikers bristande förmåga att satsa på företag, infrastruktur och forskning försvagat Sverige. Hans huvudtema är att regeringar inte ska få chansen att ta sig ur dessa problem genom att skriva ner kronan.

Han vill inte heller ha Europas förenta stater eller samma skatter i alla europeiska länder. Lars Wohlin prisade den oberoende svenska riksbanken som väcker förtroende hos fackliga organisationer och står stark när landet styrs av minoritetsregeringar.
ECB är en lika oberoende bank, hävdade Per Westerberg. Med euro stärks kraven på landets politiker att satsa hårdare. Priskonkurrens ger svenska konsumenter lägre matpriser.
Lars Wohlin anser inte att ECB har disciplinerat inflationsdrabbade europeiska ekonomier eller automatiskt ger högre tillväxt.
Jag tror vi är ense om att penningpolitik inte räddar välfärden, den får vi genom andra satsningar, sade Per Westerberg.
Han hoppas på svensk effektivisering genom medlemskap i EMU. Lars Wohlin sätter inte likhetstecken mellan flytande växekurs och disciplinering.
Vi har inte rörlig arbetskraft inom Europa, vi har nationer, sade han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om